Χρυσός Ολυμπιονίκης ο «άρχοντας των κρίκων» Λευτέρης Πετρούνιας (Φωτογραφίες)

ΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΥ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ                                                                               

Περήφανη όλη την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες έκανε χθες ο γυμναστής Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος έγινε ο δεύτερος Έλληνας αθλητής που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο μετά την νεαρή σκοπεύτρια Άννα Κορακάκη.

Πραγματοποιώντας μια μαγική εμφάνιση, που άγγιξε την τελειότητα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής επιβεβαίωσε τον τίτλο του μεγάλου φαβορί και κατέλαβε πανάξια την πρώτη θέση.

Ο «άρχοντας των κρίκων» έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία ένα εκπληκτικό πρόγραμμα απίστευτης δυσκολίας και έτσι δεν άφησε στους αντιπάλους του κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της απόλυτης κυριαρχίας του.

Ο κορυφαίος γυμναστής του πλανήτη πήρε 9.200 βαθμούς για την εκτέλεση του προγράμματος του κάνοντας μία εντυπωσιακή και αλάνθαστη έξοδο ενώ η συνολική του βαθμολογία του βαθμολογία ανήλθε σε 16.000 βαθμούς.

Ο «χρυσός» Λευτέρης της Ελλάδας ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας δεύτερο τον Βραζιλιάνο Ζανέτι , ο οποίος αν και αγωνίζονταν σε ένα στάδιο γεμάτο με συμπατριώτες του δεν κατάφερε να τον νικήσει αφού συγκέντρωσε 15.766. Τρίτος αναδείχθηκε  ο Ντένις Αμπλιάζιν από τη Ρωσία με 15.700.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συγκλονιστικού του αγώνα, το παιδί-θαύμα του ελληνικού αθλητισμού τύλιξε μία ελληνική σημαία γύρω από την πλάτη του και έκανε το γύρο της Ολυμπιακής Αρένας του Ρίο.

Στιγμές αργότερα ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε και πάλι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης στα πέρατα της οικουμένης, στέλνοντας παντού το μήνυμα της Ελλάδας που παλεύει και παρά τις δυσκολίες στο τέλος τα καταφέρνει.

Με ένα τεράστιο χαμόγελο και το χρυσό μετάλλιο να κρέμεται στο στήθος του, ο Λευτέρης Πετρούνιας είπε στις πρώτες του δηλώσεις: «Ναι ρε Ελλάδα, αυτό έχω να πω μόνο. Σε κάθε δήλωσή μου λέω “πάμε Ελλάδα”. Γιατί έχουμε την ψυχή να φτάσουμε στην κορυφή και να ακουστεί ο Ζορμπάς σε όλο το στάδιο (σ.σ. όπως και έγινε αμέσως μετά την απονομή!). Για εμένα είναι ό,τι σημαντικότερο να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος. Αφιερώνω το μετάλλιο στον πατέρα μου, στον προπονητή μου και στην Ελλάδα». Κληθείς να αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας του ανέφερε «Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είχαμε προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά. Χρειάζεται δουλειά, υπομονή, και πάντα λίγη τύχη. Επίσης είναι σημαντικό ότι δεν είχα τραυματισμούς. Ζήτησα βοήθεια από την Παναγία η οποία θεωρώ ότι μου την έδωσε. Μεγάλη η χάρη της…».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική γυμναστική μετά από 12 χρόνια, τότε που στην Αθήνα το 2004 ο Δημοσθένης Ταμπάκος είχε κατακτήσει κι αυτός το χρυσό στους κρίκους.

Ταυτόχρονα με το χρυσό μετάλλιο, ο 26χρονος γυμναστής πέτυχε άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα κατακτώντας στη σειρά τον τίτλο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που μόνο ο Ταμπάκος το είχε καταφέρει στην ιστορία των κρίκων.

Ποιος είναι ο «χρυσός» Λευτέρης

Ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης στους κρίκους κατέκτησε την τρίτη του «κορυφή» με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μετά τις πρωτιές στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Λευτέρης Πετρούνιας αφήνει πλέον τη δική του σφραγίδα στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος.

Ο γυμναστής με τις απίστευτες επιδόσεις γεννήθηκε το 1990 στη Νέα Σμύρνη και μεγάλωσε ως το τρίτο παιδί της οικογένειας.

Από μικρός σκαρφάλωνε παντού, σε καρέκλες, θρανία, σε δέντρα και τοίχους. Όταν πρωτομπήκε σε γυμναστήριο ήταν μόλις 5 ετών, όμως είχε περάσει ήδη από το κολυμβητήριο του Πανιωνίου, «Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει πει ο ίδιος.

Στο Λύκειο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κι έτσι  κατάφερε να αναδειχθεί πρόεδρος του 15μελούς. Όμως, κάπου εκεί έκανε την επανάστασή του. Οι μακροχρόνιες και επίπονες προπονήσεις τον κούρασαν και αποφάσισε να μην ξαναπατήσει στο γυμναστήριο. Έτσι, το 2005 σταμάτησε εντελώς την γυμναστική για να επιστρέψει τελικά τρία χρόνια αργότερα.

Στο μεγάλο αυτό διάλλειμα,  ανακάλυψε την μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ (υπερπήδηση φυσικών εμποδίων), με το οποίο ασχολείται μέχρι και σήμερα, καθώς θεωρεί ότι τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητά του όσο και ως μέσο εκτόνωσης.

Το 2007 αποφάσισε να επιστρέψει στο γυμναστήριο. Ο δρόμος για την κορυφή ήταν αρκετά  επίπονος, καθώς η απουσία του είχε επιπτώσεις στην φυσική του κατάσταση.

Μετά από επιμονή και σκληρή δουλειά, ο Λευτέρης Πετρούνιας συνάντησε τον κατάλληλο άνθρωπο, τον προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη, με τον οποίο στη συνέχεια πορέυτηκε σε όλες τις επιτυχίες του μέχρι σήμερα.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γάνδης τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου κατέλαβε την 3η θέση. Το 2012 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σόφιας εκτέλεσε στους κρίκους μια πολύ δύσκολη και πρωτότυπη άσκηση, στην οποία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής έδωσε το όνομά του.

Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει λάβει στην καριέρα του είναι οι 16.200 βαθμοί, στο Γκραν Πρι του Σομπατέλι το 2015.

Η «μαύρη» στιγμή για τον Λευτέρη Πετρούνια ήταν η απώλεια του πατέρα του, τον οποίο έχασε το 2015 πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης. Εκεί, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το αφιέρωσε στη μνήμη του.

Σήμερα, ο πατέρας του τον καμαρώνει από «ψηλά» για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μαζί του, στον μεγάλο τελικό,  ο Λευτέρης είχε την μητέρα του και την σύντροφό του.

Οι μεγάλες διακρίσεις:

1ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015  Γλασκώβη

1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2015 Μονπελιέ

1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016  Βέρνη

3ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2011 Βερολίνο

1ος Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2015 Μπακού

1ος Μεσογειακοί Αγώνες 2013 Μερσίν

2012: Αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη στους κρίκους

2015: Αναδείχθηκε κορυφαίος Έλληνας αθλητής

 

 

Συγχαρητήρια στον Πετρούνια

 

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από τους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας έλαβε ο Λευτέρης Πετρούνιας, αμέσως μετά το θρίαμβο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε: «Η κορύφωση της ήδη λαμπρής αθλητικής σας πορείας με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες σας αναδεικνύει σε πραγματικό υπόδειγμα Αθλητή αλλά και Ανθρώπου. Η Πατρίδα μας, και ιδίως η γενιά σας, είναι υπερήφανη για σας. Η Παναγία να ‘ναι πάντα δίπλα σας και να σας δυναμώνει σ’ όλους τους μελλοντικούς αγώνες σας».

«Συγχαρητήρια στον Χρυσό Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια! Μας πρόσφερε μια αξέχαστη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter.

«Φοβερός συνδυασμός δύναμης, ευλυγισίας και ψυχραιμίας!! Μπράβο Λευτέρη!!» έφραψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης στο twitter.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους. Ανήμερα της Παναγίας οι απανταχού Έλληνες γιόρτασαν μία ακόμη τεράστια επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Μπράβο Λευτέρη, για άλλη μία φορά ο Εθνικός μας Ύμνος θα ακουστεί από την Βραζιλία χάρη σε σένα!» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια!!! Μπράβο!!! Η Ελλάδα δεύτερο χρυσό, ξεκινάμε πάλι…» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

 

Η τελική κατάταξη:

1. Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 16.000

2. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 15.766

3. Ντένις Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15.700

4. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15.600

5. Ιγκόρ Ραντιβίλοβ (Ουκρανία) 15.466

6. Χάο Γιου (Κίνα) 15.400

7. Ντάνι Πινέιρο (Γαλλία) 15.233

8. Ντένις Γκούσενς (Βέλγιο) 14.933

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...