Χ. Καφαντάρη: Το κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη έχει υποστεί ρωγμές με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ

Χ. Καφαντάρη: Το κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη έχει υποστεί ρωγμές με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μας έβαλαν» επισημαίνει σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην Κυριακάτικη kontranews η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

Όπως αναφέρει η κ. Καφαντάρη για την επόμενη μέρα, «θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίηση πολιτικών μας, ενώ η εποπτεία από τους θεσμούς, όχι η σημερινή επιτροπεία, θα ταιριάζει περισσότερο σε «κανονικές» ευρωπαϊκές χώρες». Σε ό,τι αφορά δε στο ενδεχόμενο της άρσης του ψηφισμένου μέτρου για περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό παράθυρο λέγοντας πως «όταν βγούμε από τα Μνημόνια το Σεπτέμβρη, θα επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα και ανάλογα θα πράξουμε σε πολλούς τομείς». Τέλος, εξαπολύει δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «το «κεντρώο» προφίλ του έχει υποστεί ρωγμές με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και τον Αντιπρόεδρό του να κυριαρχούν στην ρητορεία και την έξωθεν εμφάνιση του χώρου».

Ενόψει της επιστροφής των θεσμών, θα έχουμε «καθαρή έξοδο» ή έξοδο με αστερίσκους κ. Καφαντάρη; Γιατί ακούσαμε τον υπουργό Οικονομικών, να ψαλιδίζει τις προσδοκίες ότι δεν θα εφαρμοστούν ψηφισμένα μέτρα…

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα επίσημα στοιχεία και τους αντίστοιχους δείκτες, δείχνουν ότι πλέον βρισκόμαστε σε τροχιά Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για το 2018, η ανάκαμψη θα συνεχισθεί, μετά από μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν το 2017 και λόγω αύξησης της εργασίας. Επίσης, σημαντικό είναι η υπερκάλυψη κατά 2,18 φορές του δημοπρατούμενου ποσού των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ελληνικού δημοσίου την 9/5/18, ενώ το επιτόκιο έπεσε στο 0,59%.Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τα στοιχεία που αφορούν την πτώση της ανεργίας(20,8% το Μάρτιο), την αύξηση των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής κ.α., μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Όμως, δεν πανηγυρίζουμε, διότι το κρίσιμο θέμα είναι να περάσει το θετικό αυτό κλίμα και στην καθημερινότητα των πολιτών.Η Κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό από το Σεπτέμβρη του 2015 ακολουθούν ένα δύσκολο πρόγραμμα. Έκλεισαν, όμως, τρείς Αξιολογήσεις και φαίνεται ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί και η τέταρτη. Η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στις δεσμεύσεις της στους δανειστές, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μας έβαλαν, αλλά δεν «κόψαμε το νήμα» ακόμη. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί έντονη νευρικότητα στην Αντιπολίτευση, που φαίνεται και από τις δηλώσεις στελεχών της, καθώς και σε δυνάμεις που ζητούν την «αιώνια» επιτροπεία από τους δανειστές μας. Η περίοδος αυτή μέχρι τον Αύγουστο θέλει μεγάλη προσοχή. Αλλά και μετά δεν θα ζούμε σε έναν «παράδεισο». Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Ωστόσο, χωρίς τον εκβιασμό της δόσης που ζούμε σήμερα, θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίηση πολιτικών μας, ενώ η εποπτεία από τους θεσμούς, όχι η σημερινή επιτροπεία, θα ταιριάζει περισσότερο σε «κανονικές» ευρωπαϊκές χώρες, που βγήκαν από αντίστοιχα προγράμματα (πχ. Πορτογαλία). Νομίζω ότι και ο Υπουργός Οικονομικών κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στην αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει αναθεώρηση του στόχου για 3,5% πλεόνασμα για την επόμενη πενταετία;

Σχετικά με τα αποτελέσματα των πρωτογενών πλεονασμάτων η χώρα μας είναι συνεπής. Βέβαια, συνέβαλε και ο ελληνικός λαός με τη φορολόγηση του, αλλά δημόσια έσοδα υπήρχαν και από τη δήλωση εισοδημάτων, λίστες, φοροδιαφυγή κλπ. Η επίτευξη υπερπλεονάσματος  το2017 μας έδωσε τη δυνατότητα για παροχή έκτακτου επιδόματος  στους αδύναμους  συμπολίτες μας. Η καθαρή έξοδος της χώρας μας το Σεπτέμβρη και με βάση τις τότε συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει και στην επανεξέταση κάποιων θεμάτων. Σημαντικός παράγοντας ανάκαμψης της οικονομίας  είναι η αύξηση των επενδύσεων, τομέας στον οποίο οι επιδόσεις της χώρας μας είναι θετικές. Το 2017 έκλεισε με 4 δις περίπου άμεσες ξένες επενδύσεις.

Οι συντάξεις από την 01/01/2019, τελικώς, θα μειωθούν;

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων υπάρχει κατ’ αρχάς μια παραπληροφόρηση. Δυστυχώς, σε αυτό συμβάλλει και μέρος των ΜΜΕ, δημιουργώντας έτσι ένα φόβο στους συνταξιούχους. Για το 2019 προβλέπεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία δεν αφορά όλους. Σήμερα, βρισκόμαστε στη φάση επανυπολογισμού των συντάξεων, που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μειώσεις συντάξεων. Επαναλαμβάνω «μονότονα» ότι όταν βγούμε από τα Μνημόνια το Σεπτέμβρη, θα επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα και ανάλογα θα πράξουμε σε πολλούς τομείς.

Κα Καφαντάρη εκπροσωπείτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 13η και 14η Μαΐου στη Σόφια για την Κοινοβουλευτική Διάσκεψη των υπεύθυνων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για την Ενέργεια. Ποια είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν;

Κάθε φορά, δηλαδή ανά εξάμηνο, που αλλάζει η Προεδρεία στην ΕΕ γίνεται μια αντίστοιχη Κοινοβουλευτική Συνάντηση. Ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου έχω συμμετάσχει σε όλες, τα τελευταία τρία χρόνια. Ο τομέας της ενέργειας απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου του Παρισιού, το Δεκέμβρη του 2016, σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και ως τομέας Ανάπτυξης, παράλληλα με τον ασφαλή εφοδιασμό της.Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ, όπου η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά και στον τομέα διαφοροποίησης των πηγών, με τα μεγάλα έργα σε εξέλιξη (αγωγοί κλπ.),η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η ενσωμάτωση στην αγορά των βιώσιμων πηγών ενέργειας.Το κύριο “σύνθημα” της ΕΕ για την Ενέργεια συνοψίζεται στο “Εξυπνη και Καθαρή Ενέργεια για Ολους”.

Πρόωρες κάλπες κ. Καφαντάρη αποκλείετε;

Πολύ σχετική συζήτηση γίνεται από την Αντιπολίτευση. Θα έλεγα ότι η έξοδος από τα Μνημόνια που έρχεται τον Αύγουστο τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Από την «Αριστερή Παρένθεση» που ευελπιστούσαν, η Κυβέρνηση μας διανύει τον τρίτο χρόνο και θα εξαντλήσει την τετραετία. Ας ακούσουν, όσοι μιλούν για πρόωρες κάλπες, τον επιχειρηματικό κόσμο, τον κ. Μίχαλο του ΕΒΕΑ κλπ., οι οποίοι αναφέρουν πόσο καταστρεπτικό για την ανακάμπτουσα οικονομία μας θα ήταν οι πρόωρες εκλογές.

Η συγκυβέρνηση με την παρούσα μορφή, εκτιμάτε ότι φτάνει στο τέλος της; Γιατί βλέπουμε σε καθημερινή βάση ότι με τους ΑΝΕΛ είναι περισσότερα όσα σας χωρίζουν…

Η προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίσθηκε σε δύο κύρια ζητήματα. Την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, κάτι που γίνεται, και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εδώ έχουν γίνει σημαντικά πράγματα, πχ Novartis (στις 18.5.17 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια), εξεταστική με συγκεκριμένο πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, εξεταστική για την Υγεία, η οποία συνεχίζεται κ.α.

Είναι γεγονός ότι οι ιδεολογικές διαφορές και καταβολές των δυο κομμάτων υφίστανται, όμως στα μεγάλα ζητήματα, όπως προανέφερα υπάρχει συνεργασία για το καλό της χώρας και του λαού της. Σε επιμέρους ζητήματα οι διαφορές έχουν καταγραφεί και κοινοβουλευτικά.

Μετεκλογική συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα βλέπατε;

Η Απλή Αναλογική δημιουργεί προϋποθέσεις ευρύτερων συγκλίσεων πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με τις δυνάμεις ΔΗΣΥ- ΚΙΝΑΛ θεωρώ ότι έχουμε ιδεολογικά πολλά κοινά σημεία. Απαραίτητο πιστεύω ότι είναι για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να προβληματισθούν από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όταν η ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία τείνει να απεγκλωβισθεί από τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, δεν μπορεί η κα Γεννηματά να μιλά για ίσες αποστάσεις με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η εικόνα που έχω είναι ότι γίνονται  σοβαρές διεργασίες στο εσωτερικό του εν λόγω χώρου, πολλοί σκέπτονται ρεαλιστικά και ώριμα σε σχέση με το εν λόγω θέμα.

Τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη πως την σχολιάζετε;

Πρώτα από όλα, θεωρώ ότι βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία. Το «κεντρώο» προφίλ του έχει υποστεί ρωγμές με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και τον Αντιπρόεδρό του να κυριαρχούν στην ρητορεία και την έξωθεν εμφάνιση του χώρου. Οι διακηρύξεις και οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Μητσοτάκη δυστυχώς, θυμίζουν τον υπουργό των απολύσεων, της εφεδρείας και άρνησης σε ότι είναι δημόσιο, τον υπουργό της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά.Ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή ζητούσε εκλογές, θα πέσει για άλλη μια φορά έξω…Ακόμη περιμένουμε, περιμένει ο ελληνικός λαός, μια δημόσια τοποθέτησή του για τις Offshore της συζύγου του και του Αντιπροέδρου του κόμματός του.

Θα ήθελα τέλος και ένα σχόλιό σας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούμε πολλά παράπονα ότι δεν λειτουργούν τα όργανα στο κόμμα. Είναι έτσι;

Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν. Ιδιαίτερα τελευταία, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, τα τμήματα και οι ΕΠΕΚΕ επίσης λειτουργούν, παράγοντας σημαντικό έργο, που βοηθά την κοινοβουλευτική και κυβερνητική δράση. Μπορούν, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα στο συντονισμό του κόμματος και της Κυβέρνησης, διότι αυτό είναι απαραίτητο.Όσον αφορά δε στις συνεδριάσεις της ΚΟ και της ΚΕ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, όντως οι συνεδριάσεις είναι «αραιές». Πάντως, εντός του τρέχοντος μηνός θα συνεδριάσει η ΚΕ θεματικά, και συγκεκριμένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση(Κλεισθένης), που εισάγει η Κυβέρνηση.

 

 

 

                   

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKI/331704-CH-Kaphantare-To-kentroo-prophil-toy-k-Metsotake-echei-ypostei-rogmes-me-ten-akrodexia-pteryga-tes-ND ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...