Χ.Σταϊκούρας:«Αποκλειστικά υπεύθυνη για την επιδείνωση της βιωσιμότητας χρέους είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ»

cdcsΣτη συνέχεια της επιχειρηματολογίας του κ.Μητσοτάκη χθες το βράδυ στη Βουλή,όπου προκάλεσε το γέλιο της πλειοψηφίας των μελών του κοινοβουλίου,σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας,υποστηρίζει ότι «η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015».
Ο Χ. Σταϊκούρας επικαλείται στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, της 25ης Ιουνίου 2015, όπου τονίζεται ότι «οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος».
Σύμφωνα με κ.Σταικούρα , αυτό που χρειάζεται είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους, στην κατεύθυνση:
1. Επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος
2. Επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής
3. Χαμηλότερων επιτοκίων
4. Μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο μνημόνιο».
Συνεχίζοντας, στέκεται στην ανάγκη λήψης λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «η αυξητική δυναμική του χρέους ‘’φρέναρε’’ με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012», σημειώνοντας ότι το PSI οδήγησε σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012 (52% του τότε Α.Ε.Π.)».
Επιπλέον, σημειώνει ότι, με την επαναγορά, το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά περίπου 32 δισ. ευρώ, ενώ κάνει λόγο για ανακρίβειες και ψεύδη που «αποτελούν δομικό στοιχείο της Αριστερής κυβέρνησης», με αφορμή αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικών στελεχών, βάσει των οποίων «ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους».
Όπως σημειώνει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ., το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, συμφώνησε να εξετάσει, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους. «Τα Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 και της 20ης Φεβρουαρίου 2015 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο» συμπληρώνει και παραδέχεται ότι οι δανειστές δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα.
«Η κυβέρνηση που, επί χρόνια, καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με ‘’τζάμπα παλληκαριές’’ για τη λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους, τώρα προσγειώνεται στην πραγματικότητα και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012», τονίζει ο Σταϊκούρας.

The post Χ.Σταϊκούρας:«Αποκλειστικά υπεύθυνη για την επιδείνωση της βιωσιμότητας χρέους είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ» appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...