Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό εν μέσω έντασης

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό εν μέσω έντασης
Μέσα σε κλίμα έντασης υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς η διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και ΚΚΕ.

Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού, δηλαδή των σχεδίων του χώρου, από επτά σε τέσσερα, ενώ δίνεται σαφής κατεύθυνση του κάθε σχεδίου. Στόχο αποτελεί και το ζήτημα της μείωσης του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι εγκρίσεις θα περνάνε πλέον από την αποκεντρωμένη διοίκηση και με άλλες διαδικασίες θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν έως και τρία χρόνια.

Ένταση και αντιπαραθέσεις

Η διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε όπως αναμενόταν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και κάλεσε τους βουλευτές να εξεγερθούν και να μην αποδεχθούν τέτοια διαδικασία, διότι τότε επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους εξευτελίζει. «Είναι αίσχη και αθλιότητες αυτά που κάνετε! Σας εξευτελίζουν ως βουλευτές! Καταργείτε τη Βουλή και κάθε ίχνος δημοκρατίας. Είστε μία επιτροπή διαχείρισης επιχειρηματικών συμφερόντων. Εξεγερθείτε συνάδελφοι απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία» είπε ο κ. Λαφαζάνης και προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα, για τα οποία «η διαπλοκή χαίρεται» και δεν θεωρεί ότι παράγουν έννομα αποτελέσματα.

«Τα εκτρώματα και τους χαρακτηρισμούς κρατήστε τες για τον δικό σας πολιτικό φορέα» απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Με το νομοσχέδιο καταργείτε- και καταργείται- οποιαδήποτε μορφή άμυνας σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη ζωή του λαού» σημείωσε ο κ. Χαλβατζής και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι «στο όνομα των επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θέλει να άρει κάθε τι που δεν διευκολύνει την κερδοφορία τους».

Ο Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «κανέναν δεν βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση ενός νομοσχεδίου σημαντικού με έναν τέτοιο τρόπο» όμως εκτίμησε ότι ακόμη και εάν ήταν ανοιχτή η Ολομέλεια και δινόταν άνεση χρόνου, τα ίδια θα έλεγαν όσοι επιδεικνύουν, σταθερά, άρνηση και αναπτύσσουν συνωμοσιολογία. Πάντως, ο βουλευτής επισήμανε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει αναπτυχθεί δημόσιος διάλογος γύρω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και μάλιστα έχουν υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...