Ψηφιακή υπογραφή και τμήμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε το ΕΒΕΠ

Ψηφιακή υπογραφή και τμήμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε το ΕΒΕΠ

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 29/03/2016 – 14:22

ΕΒΕΠ

Η ψηφιακή υπογραφή και η δημιουργία Τμήματος «Ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής», είναι οι δύο νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), κ. Β. Κορκίδης, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΠ, την Δευτέρα στην οποία παρευρεθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος νωρίτερα ήταν παρόν και στην εκδήλωση, που φιλοξενούσε το Ε.Β.Ε.Π., για τα εγκαίνια του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου του Ομίλου «British American Tobacco» στο λιμάνι του Πειραιά.

«Tο Ε.Β.Ε.Π. διαβλέποντας τα οφέλη σε χρόνο και χρήμα, που θα επέφερε στις επιχειρήσεις η ψηφιακή υπογραφή, αφού περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία, προ τριετίας ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της στα Επιμελητήρια.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική λύση, η οποία θα βρίσκεται σε λίγες εβδομάδες στη διάθεση των μελών μας, προσφέροντας ένα εύχρηστο, γρήγορο και απόλυτα ασφαλές εργαλείο διαχείρισης των συναλλαγών τους», τόνισε ο Βασίλης Κορκίδης για την ψηφιακή υπογραφή.

Στην συνέχεια επισήμανε την σημασία του νέου τμήματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, « η άμεση εμπλοκή του Ε.Β.Ε.Π., που αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων στις λιμενικές εργασίες και την ανάγκη ουσιαστικής αναβίωσης της Ναυπηγοεπισκευής, καθιστά επιτακτική τη δημιουργία ενός νέου δυναμικού Τμήματος Ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής στο Επιμελητήριο».

Από την πλευρά του ο υπουργός, καλωσορίζοντας τις πρωτοβουλίες ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία έχει σοβαρές υποδομές και προοπτικές, ενώ οι δείκτες της ήδη παρουσιάζουν βελτίωση. Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας με τους εταίρους μας θα φέρει έκρηξη των επενδύσεων. Οι κλάδοι του Εμπορίου και της Βιομηχανίας δοκιμάστηκαν περισσότερο απ’ όλους, λόγω της κρίσης. Ήρθε όμως η στιγμή, να κοιτάξουμε το κοινό συμφέρον και όχι το ειδικό».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, τώρα προσθέτει  στις υπηρεσίες του, μία σύγχρονη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική λύση Ναυτιλιακών δραστηριοτήτων ση στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αυτή της απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής, εντός του Απριλίου.

Το βασικό πλεονέκτημα της απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής είναι πως, μπορεί να δημιουργηθεί με τη χρήση φορητών συσκευών (tablet, smartphones, ipad, iphone), χωρίς τη διαρκή φύλαξη π.χ. μιας συσκευής USB, όπου συνήθως αποθηκεύονται τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, η απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή βρίσκεται υπό την εποπτεία του παρόχου υπηρεσιών πιστοποίησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία της. Ακόμη, έχει νομική ισχύ ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή και βασιζόμενη σε αναγνωρισμένο πιστοποιητικό, που έχει εκδοθεί σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται, ως τέτοια, σε όλα τα άλλα κράτη μέλη.

Ψηφιακή υπογραφή σε 4 βήματα

Η έκδοση της ψηφιακής υπογραφής γίνεται με τέσσερα απλά βήματα

1. Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης “Ermis” (www.ermis.gov.gr), χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet και ηλεκτρονική επιλογή έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών.

2. Υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο Ε.Β.Ε.Π. για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών και έγκριση του αιτήματος.

3. Έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών από ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέσω της πύλης “Ermis”.

4. Χρήση απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής από οποιαδήποτε συσκευή τελικού χρήστη (smartphone, tablet, ipad, laptop, desktop).

Η διάρκεια των ψηφιακών πιστοποιητικών θα είναι 5 έτη και το συνολικό κόστος θα ανέρχεται στο ποσό των 80 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 23%. Για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων – μελών του στην ενεργοποίηση της Ψηφιακής Υπογραφής τους, το Ε.Β.Ε.Π. έχει δημιουργήσει ειδική «Ψηφιακή υπηρεσία» στο Επιμελητήριο με εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα συνδράμει την κάθε επιχείρηση-μέλος στην απόκτηση και χρήση της άυλης ψηφιακής υπογραφής.

Το νέο τμήμα «Ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής»

Ειδικά το ΕΒΕΠ, λόγω της ιδιαιτερότητας του Επιμελητηρίου να εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ελληνική ακτοπλοΐα και την ποντοπόρο ναυτιλία, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν στη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας, αποφασίστηκε, η δημιουργία ενός νέου, εξειδικευμένου Τμήματος για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και τη Ναυπηγοεπισκευή.

Όπως σημειώνει το επιμελητήριο σε σχετική ανακοίνωση, ο Ρυθμιστικός Νόμος 3419/2005, που προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου τμήματος σε ένα «μικτό Επιμελητήριο», όπως το Ε.Β.Ε.Π., απαιτεί τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις και επικαιροποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των 3 υποχρεωτικών Τμημάτων του, όπως Εμπορικό, Μεταποίησης και Υπηρεσιών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...