Άγκυρα: Ξεκινά σύντομα η εισβολή μονάδων του τουρκικού στρατού στη συριακή επικράτεια

Μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ, συμμαχία σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Άγκυρα) θα περάσουν «πολύ σύντομα» τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπως ανήγγειλε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας μέσω Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει της σχεδιαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη (08/10) ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε ότι οι κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους «σταματήσει», καθώς – όπως υποστήριξε – παρεμποδίζουν τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Την Τρίτη (08/10), ο τουρκικός στρατός έπληξε στόχους στα σύνορα Συρίας – Ιράκ προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει, όπως είπαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters».

Σύμφωνα και με τον τουρκικό Τύπο, με βάση τα όσα έχουν πει Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τουρκικός στρατός θα μπει στη Συρία σε μήκος 120 χλμ και όχι παραπάνω, πρώτα στο κομμάτι που είναι κοντά στη Μεσόγειο. Διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας, όπως είχε διαμηνύσει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητεί από τη Βαγδάτη ο Πομπέο εν μέσω της αιματηρής καταστολής διαδηλώσεων

Την ίδια ώρα, Κάλεσμα ο Μάικ Πομπέο απηύθυνε κάλεσμα στον πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντια να «ασκήσει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να δώσει απάντηση στα «παράπονα» των διαδηλωτών στη διάρκεια «πρόσφατης» συνομιλίας τους, καθώς οι νεκροί στις ταραχές που αμαυρώνουν τις μαζικές κινητοποιήσεις στην αραβική χώρα έχουν ξεπεράσει ήδη κατά πολύ τους 100. Σημειώστε ότι και στο Ιράκ το κλίμα είναι έκρυθμο, για τυχόν επέμβαση της Τουρκίας τόσο στη Συρία όσο και στη δική του χώρα με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο Ιράκ και επισήμανε πως όσοι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ «εξέφρασε τη λύπη του για την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών τις τελευταίες ημέρες και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να δείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», συνεχίζει το κείμενο.

«Οι δημόσιες ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ουσιώδες στοιχείο σε όλες τις δημοκρατίες», σημείωσε ο Πομπέο, κατά το δελτίου Τύπου, προσθέτοντας πως «η βία δεν έχει καμία θέση στις διαδηλώσεις, είτε από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας, είτε από πλευράς διαδηλωτών».

Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου νέες μαζικές συγκεντρώσεις, καταγγέλλει τη διαφθορά, την ανεργία και την αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, σε μια χώρα όπου οι διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης είναι χρόνιες.

Κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πάνω από 6.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί. Οι κινητοποιήσεις πυροδότησαν νέα πολιτική κρίση. Ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Άχμεντ Σάλεχ απευθύνει εκκλήσεις να υπάρξει διάλογος.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...