Άλλος χαρακτήρας

Άλλος χαρακτήρας

Ο Αναστάσιος Πεπονής, που κάποιοι θυμήθηκαν την παραίτηση του το 1994, από την τότε κυβέρνηση, προκειμένου να υπερασπιστεί το «πνευματικό παιδί» του, το ΑΣΕΠ, είχε διηγηθεί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «απόστρατος» ων, στο συνάδελφο Γιάννη Τζανετάκο, μια ιστορία, από την περίοδο της, γνωστής και ως «Οικουμενικής», κυβέρνησης Ζολώτα.

Ο αείμνηστος εκείνος ευπατρίδης της πολιτικής είχε τοποθετηθεί σ` εκείνη την κυβέρνηση, που (υπενθυμίζουμε) είχε σχηματιστεί το Νοέμβριο 1989, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση που προηγήθηκε, σε ένα γνώριμο πόστο , ως υπουργός Βιομηχανίας. Όπως, λοιπόν, είχε διηγηθεί στον παλαίμαχο συνάδελφο, όταν έθεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, τα προβλήματα που του δημιουργούσε, στη διεύθυνση του υπουργείου, η ύπαρξη επικεφαλής, στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ, που είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (Τζαννετάκη) και με τα οποία υπήρχε δυσκολία συνεργασίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συμμεριστεί μεν τη βασιμότητα των ενστάσεων του υπουργού και συνεργάτη του, αλλά του είχε απαντήσει, σε αυστηρό τόνο: «Δε διαλύσω την οικουμενική, για μια ΔΕΚΟ». Ας συγκρατήσουμε δυο στοιχεία: Ο υπουργός, το σπάνιο ήθος του οποίου έχει αναγνωριστεί από φίλους και αντιπάλους, δεν απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά στον πρόεδρο του κόμματος του, ως επιλογή του οποίου, άλλωστε, είχε τοποθετηθεί στην εν λόγω κυβέρνηση.

Παραθέσαμε, με αναλυτικό τρόπο, την παραπάνω ιστορία, προκειμένου να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους, που, ξάφνου… ανακάλυψαν την πυρίτιδα, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή συμμαχικές κυβερνήσεις, δε λειτουργούν όπως οι μονοκομματικές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά υπακούν στην ειδική συνθήκη, που επέβαλε τη συγκρότηση τους, συνθήκη που προέκυψε ή επιβλήθηκε από τη βούληση του εκλογικού σώματος, όπως η προαναφερθείσα, υπό τον καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα, πριν 29 χρόνια. Έτσι εξηγείται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, που στις αρχές του 1982, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχε αποπέμψει εν πτήσει, τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, αείμνηστο Ασημάκη Φωτήλα, χωρίς μάλιστα καν την προηγούμενη ενημέρωση του προϊσταμένου υπουργού Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, επειδή έκρινε ότι η στάση και ψήφος του, σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της τότε ΕΟΚ, στην οποία μετείχε, ήταν εκτός των οδηγιών που είχε λάβει, επτά και κάτι χρόνια αργότερα, επεδείκνυε τη συγκαταβατική στάση, που μόλις περιγράψαμε.

Γνωρίζουμε ακόμη, μια και τα παραδείγματα είναι πολύ πιο χρήσιμα, για την κατανόηση των πραγμάτων, από σχοινοτενείς αναλύσεις, πως λειτουργούσε η προηγηθείσα, του παραδείγματος μας, κυβέρνηση, υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, Ξέρουμε, από τα καταγεγραμμένα ρεπορτάζ, πως οι υπουργοί εκείνης της κυβέρνησης, που προέρχονταν από τη ΝΔ και αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία, στο κυβερνητικό σχήμα, συσκέπτονταν καθημερινά με τον πρόεδρο του κόμματος, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, λαμβάνοντας τις σχετικές αποφάσεις, ερήμην του τότε πρωθυπουργού. Έχει μείνει παροιμιώδης, άλλωστε, η φράση του τότε προέδρου της ΝΔ, όπως καταγράφηκε στις εφημερίδες της εποχής, προς τους υπουργούς: «Σας παρακαλώ, ενημερώστε και τον Τζαννή».

Είναι γνωστό, επίσης, πως, τόσο σ` εκείνη την κυβέρνηση, που είχε σχηματιστεί με τη συμμετοχή της ΝΔ και του τότε Συνασπισμού, αλλά και σ` εκείνη που ακολούθησε, υπό τον καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα, με τη σύμπραξη και του ΠΑΣΟΚ, την κυβερνητική πολιτική, σχεδόν σε καθημερινή βάση, χάραζαν οι επικεφαλής των συμμετεχόντων κομμάτων, παρόντος, πάντως, του πρωθυπουργού.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344591-Allos-charakteras ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...