Άνοιξε ο φάκελος των Εργασιακών στη «μάχη» του Χίλτον!

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ!                                      

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ!

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

Τα καυτά θέματα της αξιολόγησης, άρχισαν να ανοίγουν στο υπόγειο του Χίλτον! Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα Εργασιακά, που άνοιξαν για πρώτη φορά, σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων. 

Εξερχόμενος από την συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτημα για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι «ακραίοι» της διαπραγμάτευσης, απάντησε…  «ακραία». Αν και η συνάντηση είχε, όπως αναμενόταν, διερευνητικό χαρακτήρα, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει «χάσμα».

Επίσης, εξετάστηκαν θέματα όπως, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι αλλαγές στα φορολογικά και οι εξελίξεις στις τράπεζες. Πληροφορίες από την καρδιά της διαπραγμάτευσης, κάνουν λόγο για κοινή βούληση κυβέρνησης και Θεσμών, να κλείσε γρήγορα η αξιολόγηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση,  σύμφωνα με ίδιες πηγές,  η διαπραγμάτευση θα συνεχίσουν συνεχίζονται και εξ αποστάσεως,  αφού αποχωρήσουν τα κλιμάκια στις 27 Οκτωβρίου.

Στόχος, η συμφωνία μέχρι το EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τελικός στόχος, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και  μέχρι τα Χριστούγεννα να βρεθεί λύση στα νέα μέτρα στα οποία έχουν δεσμευτεί οι δανειστές.

«Σκληρό μαρκάρισμα» δανειστών για αλλαγές στα Εργασιακά

Στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά, ξεκαθάρισε ότι βάση της συζήτησης για τα μέτρα, θα πρέπει να είναι η τήρηση της ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάτι που αποκλείει αρκετές από τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του  πορίσματος  της Επιτροπής «Σοφών».

Οι τροϊκανοί, υπεραμύνθηκαν τις αλλαγές που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια στα εργασιακά, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος,  ανέδειξε τη σημασία της «τήρησης της νομιμότητας». Όπως εξελίχθηκε η συζήτηση, η ελληνική πλευρά, προσπάθησε να κρατήσει μακριά από την ατζέντα, θέματα που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστικές, όπως είναι το θέμα του ΟΜΕΔ, τις ομαδικές απολύσεις και του υπό-κατώτατου μισθού των νέων.

Οι διαπραγματευτές των Θεσμών, κατηγόρησαν ως «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποστήριξαν ότι οδήγησε την οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα.  Η διαπραγμάτευση περνά στα τεχνικά κλιμάκια μέχρι την Τρίτη, ενώ ο υπουργός αναμένεταινα έχει διπλή συνάντηση  με το «κουαρτέτο», την Πέμπτη.

Διπλές συναντήσεις στο πρόγραμμα της Δευτέρας

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, για τα Δημοσιονομικά. Η επιτυχία των φόρων, τα έσοδα, οι δαπάνες και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όλα αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι.

«Αγκάθι», είναι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, που η ελληνική πλευρά θέλει να πέσουν μετά το 2018, κάτω από τον στόχο του 3,5%. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει στόχους 2,5% και 2% για το 2019 και το 2020. Αυτό είναι και ο λόγος που προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση των τροϊκανών, είναι ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για μείωση των στόχων, αλλά μόνο για την υλοποίηση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.  Δηλαδή, θέλουν η κυβέρνηση να φέρει στη βουλή ένα σχέδιο το οποίο, όλοι γνωρίζουν ότι απλά δεν «βγαίνει». Από την άλλη, αφήνουν  «παράθυρο» για αλλαγές μαζί με την συμφωνία για το χρέος.

Στις 12:00 με τους δανειστές θα συναντηθούν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου για το θέμα της αναδιάρθρωσης της κοινωνικής πρόνοιας και την εφαρμογή του «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης».

Σημαντικό θέμα, είναι η αναζήτηση μέρους των 900 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για την χρηματοδότησή του και εδώ εξηγείται και η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Συμφωνία για κυβέρνησης – δανειστών για γρήγορη αξιολόγηση

Αν και οι πρώτες συναντήσεις της ημέρας, ήταν μία επισκόπηση  των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης, από τους υπουργούς  Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. 

Όμως, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Συμφωνία επί της αρχής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανώτατος παράγοντας τόνιζε μετά την συνάντηση, ότι  υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τις κατηγορίες και τα κριτήρια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο νόμο αλλά και της διαδικασίας διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπάρχει συμφωνία, να εξαιρούνται από τη διαγραφή, οι Φόροι υπέρ Τρίτων. Ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές. Για το ποσό της κύριας οφειλής θα προβλέπεται κούρεμα, αλλά θα είναι η ύστατη λύση.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρχουν κριτήρια για το ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μπουν στην ρύθμιση και δεν θα αφορά όλες όσες κριθούν βιώσιμες, όπως ήταν η αρχική εικόνα που είχε δοθεί.

Η εκτίμηση, είναι ότι οι δανειστές ζητούν αυστηρότερα  κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, για να «ξεσκαρτάρει» η αγορά.  Την σκυτάλη παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια και η συζήτηση για αυτό το θέμα, θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών, την επόμενη Τετάρτη.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών!

Τους τροϊκανούς, επισκέφθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα «τρέχουν» με ταχύτητες αστραπή και στην ατζέντα βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια και οι αλλαγές στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. 

Κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, συμφωνήθηκε ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, μετά την συνάντηση,  υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ εξέφρασε ικανοποίηση, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις τράπεζες, κατά  το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα έσοδα, το «πλαστικό» χρήμα και η Ανεξάρτητη Αρχή

Μισό βήμα από την ανεξαρτητοποίηση της βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που από το 2017, μετατρέπεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, τέθηκε στην συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του γενικού γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών.

Επίσης στο τραπέζι έπεσε η επέκταση των συναλλαγών με κάρτες, ένα νομοσχέδιο που έχουν «τρενάρει» οι δανειστές από το καλοκαίρι, και η αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων. Στο θέμα της ΑΑΔΕ, υπήρξε ενημέρωση των θεσμών, για το σχέδιο δράσης και την στελέχωση του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ το εποπτικό συμβούλιο είναι ήδη έτοιμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Δίχως συμφωνία η συνάντηση για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης και δανειστών, για τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις . Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, ανέφεραν ότι αναζητούνται τρόποι σύνδεσης του, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για  να μην υπάρξει επικάλυψη.

Το αρχικό σενάριο της ελληνικής πλευράς,  έχει υπορραφθεί από τους δανειστές  και τώρα η προσπάθεια, είναι να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις προστασίας από τις κατασχέσεις ώστε να δοθεί  μία «ανάσα», στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα μηνύματα και σενάρια για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ!

Μπορεί από την κυβέρνηση να έχουν απορρίψει τις μειώσεις των δανειστών για νέο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, αλλά οι ξένοι επιμένουν.

Τώρα, η πρόταση έρχεται μέσω της  Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου με εισηγήσεις της, θεωρεί ως βιώσιμη λύση για την εξοικονόμηση περίπου 0,5% του ΑΕΠ, την αλλαγή του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ.

Οι δανειστές, θέλουν να πληρώνουν φόρους περισσότεροι φορολογούμενοι, ακόμα και αν έχουν ελάχιστα εισοδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παροσιάσει, στην Ελλάδα περίπου το 50% των φορολογούμενων εν πληρώνει φόρο, ενώ τα ανάλογα νούμερα στην Ευρώπη, είναι κοντά στο 8-10%

Η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και σε ένα από τα σενάρια που προτείνει, προβλέπει το κούρεμα του αφορολόγητου, από 8.636 ευρώ στα 5.000.

Από την εξοικονόμηση που θα προκύψει, προτείνουν να καλυφθεί μέρος των δαπανών για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στο κομμάτι των φοροαπαλλαγών, οι δανειστές έχουν σαφή θέση υπέρ της κατάργησής τους και έχουν βάλει στο μάτι, ειδικά 30 επιδόματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το σύνολο των  200 επιδομάτων που υπάρχουν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...