Άοπλοι και εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή

Άοπλοι και εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή
Άοπλοι και εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή


27/03/2020 – 13:44

Aντέχουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά ακροβατούν καθημερινά επί ξυρού ακμής οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι κλινικές ασθενών προσβεβλημένων από τον Covid-19. Η διανομή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) «με το σταγονόμετρο», όπως λένε εργαζόμενοι σε ΜΕΘ και κλινικές του ΑΧΕΠΑ και του «Παπανικολάου», δημιουργεί αφόρητο άγχος στο προσωπικό, που αναλογίζεται τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται συγκλονιστικά περιστατικά υψηλού αλτρουισμού, ευγενούς και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης, με πολίτες που φτάνουν στις πόρτες των ΜΕΘ για να δώσουν υλικά που είχαν για δική τους χρήση.

Η έλλειψη αφορά κυρίως τις μάσκες υψηλής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που με μια φωνή θυμίζουν ότι «αν κάθε μάσκα κοστίζει τρία-τέσσερα ευρώ, το κόστος για μια μαζική προμήθεια δεν είναι μεγάλο».

Σε ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου» η έλλειψη μεταφράζεται σε σπανιότητα και η «λύση» που βρέθηκε είναι η μείωση των γιατρών και των νοσηλευτών που εισέρχονται σε ΜΕΘ και κλινικές. Το θέμα αναδείχθηκε με ένταση έπειτα από χθεσινή ανάρτηση της κόρης του διευθυντή της Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου, η οποία, γιατρός η ίδια στην Αγγλία, έγραψε: «Ο πατέρας μου δεν έχει facebook. Είναι ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου. Θα ήθελε να ακουστεί το παρακάτω: «Δεν έχουμε μάσκες!!! Μπαίνουν μέσα στους θαλάμους ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές. Το μέλλον αβέβαιο και μάλλον τραγικό. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς».

Ξέσπασε σε κλάματα

Η ανάρτηση προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα η γιατρός να δεχτεί μέχρι και υβριστικές επιθέσεις. Το θέμα βέβαια υπάρχει, ενώ έχει καταγραφεί περιστατικό με την προϊσταμένη των νοσηλευτών να ξεσπάει σε κλάματα επειδή είχε ελάχιστα μέσα να διαθέσει στους συναδέλφους της που έμπαιναν στη ΜΕΘ.

Σε δεύτερη ανάρτησή της η κυρία Καπραβέλου έγραψε πως «χειροκροτάμε τους υγειονομικούς τους οποίους στέλνουμε στη μάχη χωρίς όπλα. Εκκληση σε όποιον ακούει. Το ηθικό είναι χαμηλό και χρειαζόμαστε ουσιαστική βοήθεια. Κράτος, πολίτες, όποιος μπορεί να σκεφτεί πώς μπορούμε να παράγουμε μάσκες ή ό,τι άλλο μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε».

Κι αυτοί που άκουσαν πρώτοι ήταν οι πολίτες. Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν πολίτες να έφτασαν μέχρι τη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» (όπου βρίσκονται διασωληνωμένοι έξι ασθενείς, ενώ άλλοι έντεκα είναι στην κλινική) με δύο έως πέντε μάσκες σε σακούλες για να τις δώσουν στους γιατρούς, ενώ και επαγγελματίες της Υγείας μπήκαν στο νοσοκομείο χαρίζοντας όσες μάσκες είχαν στη διάθεσή τους.

Παράλληλα ιδιώτες επικοινώνησαν με το ιατρικό προσωπικό, τονίζοντας ότι έχουν παραγγείλει μάσκες οι οποίες έχουν… εγκλωβιστεί για άγνωστους λόγους στη Γερμανία. Επαναλαμβάνονται, δηλαδή, περιέργως όσα μας είχαν καταγγελθεί χθες για το Νοσοκομείο Καστοριάς.

Eλάχιστα τεστ

Στο ΑΧΕΠΑ, όπου έξι άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και άλλα είκοσι στην κλινική, έγινε χθες γνωστό ότι πληρώθηκαν οι εφημερίες τριών μηνών (Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος), την ίδια στιγμή που ανακοινωνόταν ότι πρέπει να γίνει οικονομία στις μάσκες υψηλής προστασίας, που σημαίνει ότι κάποιοι θα φορέσουν τις χθεσινές.

Επιπλέον φαίνεται ότι το εργαστήριο διαθέτει μόλις μερικές δεκάδες τεστ τα οποία θα γίνονται αποκλειστικά στους νοσηλευόμενους, θέμα που έχει δημιουργήσει ήδη τις πρώτες εντάσεις αφού, όπως είναι λογικό, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να κάνουν το τεστ. Με χθεσινή απόφαση της ΥΠΕ και του ΕΚΕΠΥ η σημερινή εφημερία του ΑΧΕΠΑ καταργήθηκε για το παθολογικό τμήμα και τα περιστατικά θα πηγαίνουν στο «Γ. Γεννηματάς».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...