Άρση των Capital Controls εντός του 2019, βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Η Ελλάδα οδεύει προς την πλήρη άρση των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων ακόμα και εντός του έτος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε επενδυτικό συνέδριο. Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, σε δηλώσεις του στο Reuters, «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος».

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την χαλάρωση των περιορισμών, που εκδόθηκε το 2017, προϋπόθεση για να αποφασιστεί η  άρση ακόμα και των υπόλοιπων περιορισμών είναι οι αρχές να δουν ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των καταθετών και πρόοδο στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την πλήρη άρση των Capital Controls.

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για το πλεόνασμα. Πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για πλήρη άρση των Capital Controls, τόνισε σήμερα  είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στο 2nd InvestGR Forum με θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.  Παρά τα θετικά μηνύματα στην ελληνική Οικονομία, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει το 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%. Ο επικεφαλής της ΤτΕ επανέλαβε το αίτημα για μείωση του στόχου έως το 2022.

«Για το 2019, η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ», δήλωσε για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 και η οικονομική πολιτική να υιοθετήσει ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Εφόσον συνεχιστούν (κάτι το οποίο απαιτεί την άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που προαναφέρθηκαν για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου) το επιχείρημα αυτό ενισχύεται.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...