Άρχισε η τουρκική ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Άρχισε η τουρκική ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil για τα αποτελέσματα των ερευνών στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία επιχειρεί επίδειξη ισχύος με τη διεξαγωγή από σήμερα μέχρι τις 8 Μαρτίου της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ΝΑVTEX περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, καθώς και μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στόχος της άσκησης είναι να σταλεί σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και σε όποιον «αμφισβητεί τα συμφέροντα της Άγκυρας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παράλληλα να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η Άγκυρα διατηρεί την αποτρεπτική της δύναμη.

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο ναδίρ, μετά και την απόφαση παγώματος παράδοσης των F-35, λόγω της επιλογής να επιμείνει στην παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία, η επιστράτευση της στρατιωτικής ισχύος και οι προκλήσεις είναι κάτι που θεωρείται τουλάχιστον αναμενόμενο και σύμφωνο με την πρακτική της χώρας επί σειρά δεκαετίων.

Η άσκηση αποτελεί «πρόβα πολέμου» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν πολεμικά πλοία κάθε λογής, που θα αποπλεύσουν από τις βάσεις του Γκιόλτζουκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και του Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία, εκ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου και ένα πλοίο εκπαίδευσης.

Θα λάβουν μέρος, επίσης, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει νέα συστήματα και όπλα, όπως δήλωσε ο Αντιναύαρχος, Γιανκί Μπαγτζίογλου, επικεφαλής επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους Διοικητές των μονάδων, που θα λάβουν μέρος.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα.

Η Τουρκία, με τον ισχυρό στόλο της, υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν,μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκισερούν.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/355465-Archise-e-toyrkike-naytike-askese-Galazia-Patrida ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...