Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου με εξέταση αίματος!

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου με εξέταση αίματος!
Τεστ που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γονσέι, στη Σεούλ, σε συνεργασία με τη εταιρεία Genomictree Inc., εντόπισε τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο 87% των περιπτώσεων και εντόπιζε σωστά το 95% των ασθενών που ήταν ελεύθεροι καρκίνου.

Ερευνητές από τη Νότιο Κορέα υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που εντοπίζει τις γενετικές αλλαγές που σηματοδοτούν την παρουσία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν η κολονοσκόπηση είναι ο μόνος τρόπος εντοπισμού του καρκίνου του παχέος εντέρου έγκαιρα, αν και η παρασιτολογική κοπράνων μπορεί επίσης να λειτουργήσει προειδοποιητικά. Οι ερευνητές λοιπόν ανά τον κόσμο εργάζονται για την δημιουργία ενός τεστ υψηλής ακρίβειας που δεν θα είναι τόσο επεμβατικό όπως η κολονοσκόπηση.

Η νέα αιματολογική εξέταση εστιάζει στην μεθυλίωση των γονιδίων, μια βιοχημική διαδικασία που παίζει βασικό ρόλο στο πως εκφράζονται και λειτουργούν τα γονίδια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια ομάδα γονιδίων με πρότυπα μεθυλίωσης που είναι ταυτόσημα με τους ιστούς από καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου. Μάλιστα, οι αλλαγές σε ένα εκ των γονιδίων αυτών, το SDC2, σχετίζεται πολύ έντονα με την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του τεστ σε δείγματα ιστών που είχαν πάρει από 133 πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου. Όπως αναμενόταν, οι ιστοί που είχαν ληφθεί από καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου είχαν χαρακτηριστικές γονιδιακές αλλαγές, ενώ τα ιστολογικά δείγματα που είχαν ληφθεί από υγιή άτομα, όχι.

Το τεστ μπόρεσε να εντοπίσει σταδίου 1 καρκίνο στο 92% των περιπτώσεων, δηλαδή το γονίδιο SDC2 είναι κατάλληλο για πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, οπότε και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Η αιματολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την κλασσική κολονοσκόπηση ή εναλλακτικά.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα προκαταρκτικά και προαναγγέλλουν μεγαλύτερου εύρους κλινικές μελέτες για να δουν εάν το τεστ είναι ικανό να εντοπίσει και τους προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...