Έκθεση Πισσαρίδη: Ανατροπές στη φορολογία και το σημείο που φωτογραφίζει μείωση αφορολόγητου

Έκθεση Πισσαρίδη: Ανατροπές στη φορολογία και το σημείο που φωτογραφίζει μείωση αφορολόγητου
Έκθεση Πισσαρίδη: Ανατροπές στη φορολογία και το σημείο που φωτογραφίζει μείωση αφορολόγητου

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία και ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου δείχνει η έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, πάνω στην οποία θα πατήσει η κυβέρνηση για να κάνει τις όποιες αλλαγές.

Ειδικότερα η έκθεση προτείνει αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων εισοδήματος στην κατεύθυνση της περαιτέρω απλοποίησης. Σύγκλιση προς τον μέσο όρο της ευρωζώνης και εναρμόνιση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστέων αποδοχών.

Προτείνεται από τη μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, κυρίως στα μεσαία εισοδήματα, αν και είναι κάτι που πάντα εξαρτάται από το πως ορίζει κανείς τη μεσαία τάξη.

Το σημείο που φωτογραφίζει μείωση του αφορολόγητου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Να αυξηθεί δηλαδή ο αριθμός όσων πληρώνουν φόρους. Όλοι γνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο οι κυβερνήσεις μιλούν για τη φοροδιαφυγή και καταλήγουν στο να μειώσουν το αφορολόγητο.

Ήδη διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται από φέτος. Ουσιαστικά περισσότεροι θα πληρώσουν φόρους, καθώς περισσότεροι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ενώ και όσοι ήταν ήδη υποχρεωμένοι θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ενώ το 2019 ήταν υποχρεωμένοι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι να δαπανούν έως το 20% του εισοδήματός τους με κάρτα, από το 2020 θα πρέπει και επαγγελματίες και εισοδηματίες να δαπανούν το 30%.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επίσης, σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση των εσόδων στο απαραίτητο επίπεδο με ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγικής βάσης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σε αυτό θα συμβάλλει η κατάλληλη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων μέσων που ενισχύουν τη διαφάνεια και δημιουργούν τα κίνητρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κινηθούν στην τυπική και όχι στην άτυπη οικονομία. Σε δραστηριότητες που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής μπορεί να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές μειωμένων φορολογικών συντελεστών προκειμένου να περιοριστεί το ανταγωνιστικό-φορολογικό πλεονέκτημα όσων δραστηριοποιούνται στην άτυπη οικονομία.

Όπως παρατηρεί η Έκθεση, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης απαιτεί μια αργή και επίπονη διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις, όπως η δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας είναι χρονικά πιεστικές, απαραίτητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο μεταβατικό στάδιο, και ανάλογα με τη δημοσιονομική ισορροπία, μέρος του κενού από τη μείωση των φορολογικών εσόδων μπορεί να χρειαστεί να ισοσκελιστεί από μείωση δαπανών, με έμφαση στην περιττή γραφειοκρατία, οργανισμούς χαμηλής απόδοσης, και άλλες μη αποτελεσματικές λειτουργίες. Η μείωση των δαπανών απαιτεί μια δύσκολη ισορροπία διότι υπάρχουν τομείς που χρήζουν ενίσχυσης, όπως η προσχολική εκπαίδευση, η υγεία και άλλες σημαντικές προτεραιότητες».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...