Έλληνας ερευνητής επελέγη για να προωθήσει νανοφάρμακα κατά του καρκίνου

Έλληνας ερευνητής επελέγη για να προωθήσει νανοφάρμακα κατά του καρκίνου
Ένας Έλληνας ερευνητής από τον «Δημόκριτο» είναι ο αποδέκτης -μιας εκ των 33 συνολικά- επιχορηγήσης ύψους 150.000 ευρώ που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ). 
Ο κ. Γιώργος Κόρδας είναι ο «εθνικός» μας αντιπρόσωπος στην τιμητική λίστα των επιστημόνων που επιλέχθηκαν  από τον φορέα, όπως ανακοινώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, με αποστολή «να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του έργου τους και των καινοτομιών που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά».

Οι επιχορηγήσεις δίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος  «Απόδειξη ορθότητας της ιδέας» και οι 33 επιλεγέντες παρουσίασαν ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη νευροβιολογία και τη μηχανική μέχρι την αρχιτεκτονική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ορθότητα της… ελληνικής ιδέας, που καλείται να αποδείξει ο κ. Γεώργιος Κόρδας αφορά τη χρήση νανοφαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Το ερευνητικό του έργο φέρει τον τίτλο «Νανοδοχεία για στοχευμένη θεραπεία καρκίνου μαστού και προστάτη» (Novel Targeted Nanocontainers for Cancer Therapy).

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του που χρηματοδοτείται από την ΕΕ αναμένεται να είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι νανοσυσκευές ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ιατρική διαγνωστική και θεραπεία.

Στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου, όπως και στη συγκεκριμένη μεταφορά φαρμάκων, τα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τοπική καταστροφή ιστών, χρησιμοποιώντας φως ή θερμότητα για να προκαλέσουν θερμικό φορτίο ή μεταφέροντας και εναποθέτοντας χημειοθεραπευτικές ουσίες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, που ιδρύθηκε το 2007, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης για έρευνα αιχμής. Κύριος στόχος του είναι να ενισχύσει την επιστημονική αριστεία στην Ευρώπη ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους καλύτερους δημιουργικούς ερευνητές ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας. Το ΕΣΕ προσπαθεί επίσης να προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...