Έλληνες βγείτε στις αγορές, λένε αναλυτές και διεθνής Τύπος!

Μόνο ένα ομόλογο, δεν φέρνει την Άνοιξη, λένε οι θεσμοί!

Δεν φτάνει μόνο μια έκδοση ομολόγου για να εξασφαλίσει η Ελλάδα επαρκή χρηματοδότηση ώστε να βγει με ασφάλεια από τα προγράμματα στήριξης(μνημόνια), τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.   Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιες πηγές, στο πρακτορείο Reuters, θα χρειαστεί μία σειρά εξόδων στις αγορές με επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων, ώστε να υπάρχει αρκετή ρευστότητα στη διάθεση της κυβέρνησης, που να δίνει αίσθηση ασφάλειας μετά το τέλος του τρίτου ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.  Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι και η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να βγει στις αγορές σύντομα και παράλληλα να προγραμματίσει και τις επόμενες εξόδους της πριν το επόμενο καλοκαίρι.

Οι τρεις αξιωματούχοι της Ευρώπης που μίλησαν στο πρακτορείο, τόνισαν ότι  το πρώτο μέλημα της κυβέρνηση πρέπει να είναι να μην αφήσει ούτε υπόνοια ότι μπορεί να ανατραπεί ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές!

Ένα ερώτημα, είναι και το ποιοι θα αγοράσουν αυτά τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ένας αξιωματούχος.

Ακόμα ωστόσο και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλά ένα μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδώσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Αν από την άλλη πλευρά για κάποιο λόγο η κυβέρνηση κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν οι εκδώσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχουν πρόγραμμα.

Έτινγκερ: Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα η επιστροφή στις αγορές!

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρέμβαση του επιτρόπους Προϋπολογισμού της ΕΕ που βρέθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα. Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα  «Τα Νέα»,  ο Γκίντερ Έτινγκερ υποστηρίζει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ πρόκειται να επηρεαστούν, ενώ η αναζήτηση νέων εσόδων αποτελεί πρόκληση. Για το θέμα των ημερών ή μάλλον του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές,  τόνισε «εγώ λέω δοκιμάστε το. Η Ελλάδα είναι σε τροχιά επιστροφής και υπάρχει και μια διαδικασία προστασίας από την ΕΕ. Δοκιμάστε το, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα». Επίσης επεσήμανε ότι ο ίδιος θεωρεί «ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Δεν μπορώ να μιλήσω για το τι θα ισχύει στην ΕΕ το 2050 ας πούμε, αλλά και για την επόμενη δεκαετία σίγουρα χρειαζόμαστε αυτά τα εργαλεία».
 

Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα η έκδοση ομολόγου, λέει το CNBC

Για ράλι επιστροφής στα προ της κρίσης επίπεδα κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναφερόμενο στις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων! Αυτό γίνεται γιατί όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι επενδυτές αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία και τις προοπτικές επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει δημοσίευμα του δικτύου, έχει  τίτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ακόμη και την επόμενη εβδομάδα». Μία πληροφορία που δεν ήρθε μόνη της αλλά μετά από προσεκτική ανάλυση. Όπως δήλωσε σχετικά, ο διευθυντής αξιολόγησης κρατικού πιστωτικού κινδύνου της IHS Markit, Γιάν Ράντολφ, «υπάρχουν βασικά δύο λόγοι για αυτό».  «Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα από το σχέδιο, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο… Αυτό, μαζί με κάποια επανεκκίνηση μίας συγκρατημένης ανάπτυξης αναμένεται να καταστήσει θετική τη δυναμική του χρέους, με πολλούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να μεταθέτουν σταδιακά το αξιόχρεο της Ελλάδας από ένα ενδεχόμενο σενάριο χρεοκοπίας».

Στη συνέχεια ο ίδιος επισήμανε ότι «δεύτερον, η Ελλάδα εξασφάλισε τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας τον Ιούνιο, με την ανάμειξη του ΔΝΤ, παρά τις διαφορές του με τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης για τη μορφή και τον βαθμό της ελάφρυνσης χρέους».

Άλλη πηγή με άριστη γνώση των εξελίξεων, φέρεται να δήλωσε στο δίκτυο, ότι  η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά θα γίνει «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούν να περιμένουν για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη και για την ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P την Παρασκευή αναφορικά με το ελληνικό αξιόχρεο».
 

Handelsblatt: Ζεστοί οι επενδυτές για ελληνική έκδοση μέσα στον Ιούλιο!

Τα μέτρα συμφωνήθηκαν, η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε, η δόση εκταμιεύτηκε και ξεκίνησαν οι πληρωμές από την Ελλάδα στους πιστωτές της! Όλα όσα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, φαίνεται πως έχουν γίνει και τώρα οι επενδυτές δεν βλέπουν την ώρα για ένα «ακριβούτσικο» 5ετές ομόλογο, κοντά στα 4,7-4,9%, το οποίο θα τους φέρει σημαντικά κέρδη.  Όπως γράφει σε δημοσίευμά της η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandelslatt, «η  ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε το τριετές ομόλογο ύψους άνω των 2,1 δις ευρώ με χρήματα του ταμείου βοήθειας, λένε πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν επιτρέπεται να το λένε δημόσια. Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει να εννοηθεί εάν και πότε η χώρα θα εκδώσει και πάλι ομόλογα».

Μάλιστα σε αυτά προστίθεται το ότι οι «Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι η χώρα διαθέτει αρκετά χρήματα από το τελευταίο πακέτο βοήθειας ώστε να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο οι επενδυτές δεν μένουν καθόλου ασυγκίνητοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές», γράφει η έγκυρη γερμανική.

Μέσα σε αυτό το μπαράζ δημοσιευμάτων που σπρώχνουν την Ελλάδα προς την επιστροφή της στις αγορές, η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι «Φαίνεται ως εάν να επρόκειτο να βγει άμεσα και αυτό θα ήταν ένα θετικό μήνυμα προς αυτές, ότι η κρίση τελείωσε». Το συγκεκριμένο σχόλιο, ανήκει στον  Nτιέγκο Φέρο, επικεφαλής σύμβουλο επενδύσεων της Greylock Capital Management από τη Ν. Υόρκης, εταιρείας η οποία επενδύει «σε υποβαθμισμένες, προβληματικές και με υψηλά επιτόκια επενδύσεις και η οποία διαχειρίζεται 1 δις  ευρώ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293303-Ellenes-bgeite-stis-agores-lene-analytes-kai-diethnes-Typos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...