Ένας μικρός φόρος τιμής για την δασκάλα Ουρανία Σπανού που χρόνια υπηρέτησε σε σχολεία της Ναυπάκτου και έφυγε από την ζωή.

Η Δασκάλα Ουρανία Σπανού (1933-2017). Μικρός φόρος τιμής

Στις 9 Ιανουαρίου 2017 η Ουρανία Σπανού, αναχώρησε από την επίγεια πατρίδα και μετοίκησε στην ουράνια. Γεννήθηκε το έτος 1933 στην ωραία πόλη της Ναυπάκτου, την οποία πολύ αγάπησε και με όλες τις δυνάμεις της υπηρέτησε τον ευγενή λαό της.

Η Ουρανία Σπανού υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και υπηρέτησε ως δασκάλα σε χωριά της Ναυπακτίας και για πολλά χρόνια στην πόλη της Ναυπάκτου.

Αλλά η δράση και η προσφορά της δεν περιοριζόταν μόνο στα πλαίσια του επαγγέλματός της. Η δασκάλα Ουρανία ήταν αυτοστρατευμένη στο ιεραποστολικό έργο της εκκλησίας. Υπηρέτησε με απόλυτη αφοσίωση και θυσιαστική αγάπη στο νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Το μαθητικό οικοτροφείο Θηλέων που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση παιδιών της ορεινής Ναυπακτίας, τα κατηχητικά, οι χριστιανικές ομάδες και οι χριστιανικές μαθητικές κατασκηνώσεις, γνώρισαν στο πρόσωπό της, για πολλά – πολλά χρόνια, τον εμπνευσμένο καθοδηγητή άνθρωπο, που υπηρετούσε σε καθένα από αυτά τα έργα με πολλή αγάπη, θυσία, ευρηματικότητα, πρωτοβουλία, και πάντοτε με εκκλησιαστικό φρόνημα, στην απόλυτη υπακοή της τοπικής εκκλησίας.

Αλλά κι όταν αποσύρθηκε απ’ τη δημόσια δράση του εκπαιδευτικού και κατηχητικού – ιεραποστολικού έργου, δεν έπαψε να είναι το ίδιο, η αιώνια δασκάλα και «παιδαγωγός εις Χριστόν». Το μικρό και όμορφο σπιτάκι της, το κελάκι της στην πραγματικότητα, ήταν καταφύγιο καθημερινά πολλών ψυχών, που έρχονταν να καταθέσουν τη χαρά τους, τον πόνο τους, τον προβληματισμό τους, ή και έτσι για να πουν και ν’ ακούσουν μια καρδιακή καλημέρα, μια ειλικρινή ευχή.

Άνθρωπος με Χριστοκεντρικό προσανατολισμό παιδιόθεν, μας άφησε παράδειγμα πνευματικής ακεραιότητος.

Ευγνωμόνως ευχόμαστε να είναι αιώνια η μνήμη της.

 

Ευαγγελία Κουσκουλή

Φιλόλογος καθηγήτρια, πάλαι ποτέ οικότροφος.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της!
    Ήταν μια υπέροχη δασκάλα, με τις “φτερούγες” της πάντα ανοικτές για κάθε παιδική ψυχούλα! Αφιερωμένη στο λειτούργημά της… Τυχεροί όσοι μεγαλώσαμε με την διδασκαλία της….

  2. Ο Θεος ας αναπαυσει τηνψυχη της εν χωρα ζωντων και ας την στεφανωσει για το ιεραποστολικο της εργο
    ΑΙΩΝΙΑ ΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...