Ένας νέος πόλεμος, μεταξύ Γεωργίας και Ν. Οσετίας είναι ανοικτός

Ένας νέος πόλεμος, μεταξύ Γεωργίας και Ν. Οσετίας είναι ανοικτός
Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στη Νότια Οσετία η διένεξη ανάμεσα στη Γεωργία και την Οσετία δεν έχει διευθετηθεί, καθώς η δημοκρατία δεν έχει ακόμη ανεξαρτητοποιηθεί ενώ παράλληλα, δεν έχει επέλθει κάποιου είδους συμφωνία με τη Γεωργία.
Η διένεξη έχει ουσιαστικά «κονσερβοποιηθεί», ενώ από τη πλευρά της η Τιφλίδα, δεν έχει αποκλεισεί το ενδεχόμενο μια νέας στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

«Τα εκδικητικά σενάρια, οι βίαιες μέθοδοι για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, είναι ακόμη στο μυαλό των πιο θερμόαιμων πολιτικών στην Τιφλίδα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκεόργκι Καράσιν κατά την επέτειο της σύρραξης που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και από τις δυο πλευρές.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πολιτικός αναλυτής, μέλος του Δημόσιου Επιμελητήριου της Ρωσίας, Αλεξάντρ Σοκολόφ: «Το γεγονός ότι η Γεωργία συνεχίζει να εξοπλίζεται και έως τώρα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρήσης βίας, υφίσταται».

Τελευταία ελπίδα, οι εκλογές στην Γεωργία

Ο κ. Σοκολόφ τόνισε ότι σε περίπτωση αλλαγής εξουσία στη Γεωργία, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας αυτής με την Οσετία. Οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για την 1η Οκτωβρίου 2012, ενώ οι προεδρικές θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο από σήμερα. «Όποιος υποψήφιος κι αν επικρατήσει, θα είναι καταλληλότερος να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, από ότι ο νυν πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Διερεύνησης της Ρωσίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση των ενόχων για τη σύγκρουση εκείνη, συνεχίζει  τις έρευνές της, δίνοντας νέες λεπτομέρειες  για τα γεγονότα στη Νότια Οσετία. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο ρωσικός φορέας, οι ανακριτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Γεωργίας στη διάρκεια της επίθεσης στη Νότια Οσετία επιχείρησε να δυσφημήσει το ρωσικό στρατό.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Μάρτυρες κατέθεσαν ότι πριν την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Γκόρι και σε άλλους συνοριακούς οικισμούς της Γεωργίας, ο στρατός της Γεωργίας, με σκοπό να ασκήσει προπαγάνδα και να παραπλανήσει  τους πολίτες της καθώς και τη διεθνή κοινότητα, έντυσε ουκρανούς μιθοφόρους με τη στολή του ρωσικού στρατού και τους έβαλε να συμμετάσχουν σε σκηνοθετημένες φωτογραφίες και βίντεο, στα οποία δήθεν οι ρώσοι στρατιώτες προέβαιναν σε πράξεις βίας και λεηλασίας σε βάρος του άμαχου πληθυσμού σε χωριά της Γεωργίας», αναφέρει η Επιτροπή Διερεύνησης.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι ρώσοι ανακριτές προέβησαν σε λεπτομερή μελέτη των σημείων που συνδέονται με τα συμβάντα εκείνων των ημερών, συνομίλησαν με χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες και πραγματοποίησαν περισσότερες από 600 ιατροδικαστικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να ληφθούν «ατράνταχτες αποδείξεις συμμετοχής στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας τον Αύγουστο του 2008, στα οποία εμπλέκονται ανώτατοι αξιωματούχοι της Γεωργίας και στρατιωτικοί διοικητές διαφόρων βαθμίδων».

Εν τω μεταξύ αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των Ρώσων που τάσσονται υπέρ της προσχώρησης της Νότιας Οσετίας και της άλλης πρώην αυτόνομης Δημοκρατίας της Γεωργίας, της Αμπχαζίας, στη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στις 20-23 του περασμένου Ιουλίου το Κέντρο κοινωνιολογικών ερευνών Levada και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1600 άτομα από 45 περιφέρειες της Ρωσίας, την άποψη αυτή εκφράζει περίπου το 35% των Ρώσων, δηλαδή ένα ποσοστό κατά 150% μεγαλύτερο από πέρυσι.

Στις 8 Αυγούστου του 2008 τα στρατεύματα της Γεωργίας επιτέθηκαν στη Νότια Οσετία και κατέστρεψαν ένα τμήμα της πρωτεύουσάς της Τσχινβάλι. Η Ρωσία προκειμένου να προστατέψει τον πληθυσμό της Νότιας Οσετίας μεγάλο μέρος του οποίου είχε λάβει τη ρωσική υπηκοότητα, αλλά και για να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές δυνάμεις, προώθησε στη δημοκρατία περίπου 10 χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού. Ύστερα από μάχες πέντε ημερών, απώθησε τα στρατεύματα της Γεωργίας από την περιοχή.

Στο τέλος του Αυγούστου του 2008 η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Σε απάντηση, η Τιφλίδα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα και ανακήρυξε τις δύο δημοκρατίες του Καυκάσου εδάφη υπό κατοχή. Η Δύση, εκφράζει και αυτή σταθερά θέση υπέρ της «προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

ΔΙΕΘΝΗ
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...