Ένα-ένα κλείνουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τι σημαίνει η συμφωνία στο εξωδικαστικό συμβιβασμό για την αγορά

Τί συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Χίλτον

Σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταφράστηκε η πρόοδος που σημείωσαν από το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια. Υπουργοί και κουαρτέτο έχουν ξεκινήσει τις σημερινές συναντήσεις λίγο μετά τις έξι και μισή το απόγευμα, μετά από σειρά καθυστερήσεων. Ο κύκλος των σημερινών διαβουλεύσεων έφερε την πρώτη συμφωνία σε ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Αγορά και τράπεζες περιμένουν εναγωνίως το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας καθώς από αυτή, θα εξαρτηθούν τα όρια του ξεσκαρταρίσματος των υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων εταιριών και από την ενεργοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει η εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου.

Αν και ακόμα δεν έχουν βγει από την αίθουσα της διαπραγμάτευσης τα σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα έκλεισαν τα αγκάθια του αν θα κουράζονται ΦΠΑ και ΦΜΥ, όπως και το όριο οφειλών που θα εντάσσονται σε ρύθμιση.

Οι δύο πλευρές τώρα συνεχίζουν, ανοίγοντας τον φάκελο των εργασιακών, όπου θεωρείται ίσως το πιο δύσκολο θέμα σε αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης. Εδώ, οι διαφορές δεν είναι μόνο τεχνικές αλλά υπάρχει και σημαντική απόσταση στην ιδεολογική προσέγγιση της λύσης. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως η λύση να βρεθεί όχι σήμερα αλλά στον δρόμο για το eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Στο πρόγραμμα των σημερινών διαπραγματεύσεων κυριαρχούν τα δημοσιονομικά. Σε αυτή τη θεματική περιλαμβάνονται τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 που απαιτεί το ΔΝΤ. Οι δύο άξονες υλοποίησής τους αφορούν την μείωση του αφορολόγητου ορίου και την περικοπή της συνταξιοδοτικές δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σημαντική σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία ακόμα.

 Ο στόχος της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι η μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες και η συμφωνία σε επαρκή αντίμετρα ώστε να μειωθεί το υφεσιακό βάρος  των μέτρων.  “Κλειδί” αναμένεται να είναι η συμφωνία σε έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης της επίτευξης των μνημονιακών στόχων, ώστε μέτρα και αντίμετρα να ενεργοποιηθούν μαζί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/274141-Ena-ena-kleinoyn-ta-agkathia-tes-diapragmateyses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...