Ένα βήμα πιο κοντά σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ

Ένα βήμα πιο κοντά σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ
Επιστήμονες από τη Γερμανία πιστεύουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε μία εξέταση αίματος, που θα ανιχνεύει νωρίς τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Προς το παρόν, τέτοιου είδους εξέταση δεν υπάρχει και η διάγνωση γίνεται με ειδικά τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών και απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Saarland εντόπιαν διαφορές σε μικροσκοπικά θραύσματα γενετικού υλικού που αιωρούνται στο αίμα και εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση μιας αιματολογικής εξέτασης. Η τεχνική τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Genome Biology», δοκιμάσθηκε σε 202 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπασχαν από Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι, και το ποσοστό ακριβούς διαγνώσεώς της έφτασε το 93%.

Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας στο Αλτσχάιμερ είναι να βρεθούν τρόποι να ανιχνεύεται νωρίς. Η νόσος αρχίζει πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα της συμπτώματα και πιστεύεται ότι η έναρξη της θεραπείας σε αυτό το πρώιμο στάδιο θα διαφυλάξει την υγεία μεγάλου μέρους του εγκεφάλου.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ερευνητές του Saarland ανέλυσαν 140 microRNA (είναι θραύσματα του γενετικού υλικού) στο αίμα πασχόντων από Αλτσχάιμερ και στο αίμα υγιών εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι 12 από αυτά υπήρχαν σε έντονα διαφορετικά επίπεδα στο αίμα των ασθενών. Έτσι, απομόνωσαν αυτά τα 12 και τα ανέλυσαν εκ νέου στο αίμα υγιών και ασθενών, για να δουν εάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση ενός τεστ. Όπως γράφουν, η δοκιμή τους ήταν επιτυχημένη, καθώς τα 12 microRNA «κατόρθωσαν να διαχωρίσουν με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια τους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και τους υγιείς εθελοντές».

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να βελτιωθεί η ακρίβεια της εξέτασής τους και να διαπιστωθεί πόσο αποδοτική είναι στην καθημερινή κλινική πράξη, πριν αρχίσει η ευρεία διάθεση του τεστ.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...