Ένταση στη Μόρια: ΜΑΤ απώθησαν με χημικά πρόσφυγες – Σπαρακτικές εικόνες (video)

Ένταση στη Μόρια: ΜΑΤ απώθησαν με χημικά πρόσφυγες – Σπαρακτικές εικόνες (video)
Ένταση στη Μόρια: ΜΑΤ απώθησαν με χημικά πρόσφυγες – Σπαρακτικές εικόνες (video)

Έκρυθμη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Μόρια το βράδυ της Τετάρτης (9/9), μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του, αλλά και τα δύο νέα μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν αργά το απόγευμα, καίγοντας όσες σκηνές δεν είχαν καεί.

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν χιλιάδες μετανάστες που είχαν εγκαταλείψει τις σκηνές τους, λόγω της φωτιάς, και επιχείρησαν να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν με τη χρήση χημικών και οι μετανάστες «απάντησαν» με φωτιές στα διπλανά χωράφια, με αποτέλεσμα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες ελαιώνες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή σπαρακτικές είναι οι εικόνες των απελπισμένων μητέρων με τα παιδιά στην αγκαλιά που τρέχουν να ξεφύγουν από τις φλόγες, αλλά και οι εικόνες των προσφύγων που έχοντας στα χέρια του ό,τι κατάφεραν να σώσουν βρίσκουν καταφύγιο στους δρόμους.

400 ασυνόδευτα παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα (9/9) και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το βράδυ αναχώρησαν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ απογειώθηκε άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Πλοίο και δύο αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων

Πλοίο και δύο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε για την κατάσταση στη Μόρια, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...