Έρευνα: Η δουλειά πριν τις 10 π.μ. και το πρωινό ξύπνημα είναι βασανιστήριο

Έρευνα: Η δουλειά πριν τις 10 π.μ. και το πρωινό ξύπνημα είναι βασανιστήριο

Η δουλειά πριν τις 10 π.μ. και το πρωινό ξύπνημα είναι βασανιστήριο σύμφωνα με ερευνητή της Οξφόρδης. Πως επιβαρύνεται ο οργανισμός

«Το σύγχρονο βασανιστήριο για τους ανθρώπους, είναι να αρχίζει το μεροκάματο πριν από τις δέκα το πρωί», υποστηρίζει ο ερευνητής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, Δρ. Πωλ Κέλλεϋ.
Όπως υποστηρίζει, η εργασία που ξεκινά τις πολύ πρωινές ώρες εξαντλεί και στρεσάρει τον οργανισμό εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, ενώ παράλληλα διαταράσσει το κιρκαδικό ρυθμό. Πρόκειται για το βιολογικό ρολόι του σώματος, που ελέγχει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τα επίπεδα ενέργειας, την αντίληψη του χρόνου και την παραγωγή ορμονών.

Σύμφωνα με τον ερευνητή όσοι ξεκινούν να δουλεύουν πριν από τις 10 π.μ., παρεμβαίνουν αφύσικα στον κιρκαδικό ρυθμό, καθώς βγάζουν τον οργανισμό εκτός ισορροπίας. Για να γίνει κατανοητή η απορρύθμιση του συστήματος που συμβαίνει ο Δρ. Πωλ Κέλλεϋ έδωσε ένα παράδειγμα, εξηγώντας σε ποια όργανα υπάρχουν συνέπειες από το πρωινό ξύπνημα.

«Η καρδιά και το ήπαρ επιβαρύνονται από το πολύ πρωινό ξύπνημα, επειδή τους ζητάμε να λειτουργήσουν στο έπακρο δύο ή τρεις ώρες νωρίτερα, απ’ ό,τι είναι προγραμματισμένες», τόνισε ο ερευνητής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μετά τη διεξαγωγή ενός πειράματος:

Συγκεκριμένα, άλλαξε την ώρα έναρξης των μαθημάτων σε ένα σχολείο από τις 8.30 π.μ. στις 10.30 π.μ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές συμμετείχαν πολύ περισσότερο στο μάθημα ενώ αυξήθηκε και η παραγωγικότητα τους.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρολόι. Όσα ξυπνητήρια και να βάλουμε ο οργανισμός μας παραμένει συγχρονισμένος με την ηλιοφάνεια. Επομένως μπορεί να ανοίγουν τα μάτια αλλά ο οργανισμός ακόμα κοιμάται. Είναι το ίδιο με τα νοσοκομεία και τις φυλακές όπου ξυπνάνε τους τρόφιμους για να τους δώσουν να φάνε. Εκείνοι υπακούν επειδή δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς», επεσήμανε ο ερευνητής.

Ο δρ. Κέλλεϋ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το ωράριο και στην εργασία αλλά και στο σχολείο. Αν μετακινηθούν οι ώρες έναρξης της δουλειάς και των σχολικών μαθημάτων ο ερευνητής υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι δε θα έμοιαζαν με τα ζόμπι που πίνουν 3 καφέδες την ημέρα».

Μάλιστα καταλήγει ότι θα ήταν παραγωγικοί, εστιασμένοι περισσότερο στη δουλειά τους και είναι χαρούμενοι.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/357741-Ereyna-E-doyleia-prin-tis-10-p-m-kai-to-proino-xypnema-einai-basanisterio ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...