Έρευνα σοκ: Οι μετανάστες προσπαθούν να τρυπώσουν σε φορτηγά τρένα για να φύγουν από την Ελλάδα

Μόλις το 8% των προσφύγων που φιλοξενείται στον Ελαιώνα και το 2% όσων μένουν σε διαμερίσματα στον δήμο της Αθήνας επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία των ερευνών που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για το Παρατηρητήριο Προσφυγικών Ροών του Δήμου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης η μεγάλη πλειονότητα (60% και πλέον) δηλώνει σαν τελικό προορισμό τη Γερμανία. Επίσης, 1 στους 3 δηλώνει πρόθεση να επιστρέψει στη χώρα του, όταν η κατάσταση βελτιωθεί.
Κατά συνέπεια, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θέλει να δουλέψει στην Ελλάδα (59% στον Ελαιώνα και 76% στα διαμερίσματα), ενώ περίπου 1 στους 3 από όσους δηλώνουν πρόθεση εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, θα έκαναν οποιαδήποτε δουλειά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών τόσο στον Ελαιώνα όσο και στα διαμερίσματα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 20 ετών.

Το προφίλ του πρόσφυγα
Η πλειονότητα των προσφύγων τόσο στον Ελαιώνα όσο και τα διαμερίσματα, κατάγεται από τη Συρία (47% και 60% αντίστοιχα). Δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Αφγανοί, στη συνέχεια οι Ιρανοί και οι Κούρδοι. Σε μικρότερα ποσοστά είναι Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι και άτομα από την Αφρική.
Επίσης, προέρχονται κυρίως από αστικά κέντρα (πόλεις άνω των 100.000κατοίκων) στις χώρες καταγωγής τους. Για τη συντριπτική πλειονότητα, ο βασικός λόγος φυγής από τη χώρα τους ήταν για να γλυτώσουν από τα δεινά του πολέμου ή οι πολιτικές τους πεποιθήσεις, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους, έφθασαν μέσω Τουρκίας. Ακόμη, ένας στους δύο επικεφαλής νοικοκυριών έχει ολοκληρώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είχαν κάποια μορφή εργασίας στη χώρα προέλευσης (66% στον Ελαιώνα και 80% στα διαμερίσματα).
Στην πλειονότητά τους, οι ερωτηθέντες επικεφαλής νοικοκυριών που διαμένουν στον Ελαιώνα και στα διαμερίσματα εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τις δομές φιλοξενίας και τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτές (55% στον Ελαιώνα και 87% στα διαμερίσματα εκφράζουν ικανοποίηση).
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων αισθάνονται ασφαλείς στην Αθήνα (93% στον Ελαιώνα και 97% στα διαμερίσματα), ενώ παράλληλα σε μεγάλη πλειοψηφία αναφέρουν ότι δεν έχουν υπάρξει θύμα κάποιου περιστατικού ξενοφοβίας (88% στον Ελαιώνα και 97% στα διαμερίσματα).

Στον Ελαιώνα, η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει ικανοποιημένη με την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως το νερό, το ρεύμα και η καθαριότητα. Δυσαρέσκεια εκφράζεται για την ποιότητα του φαγητού (53%). Το 95% των προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα δηλώνουν ότι έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα αναγνωρίζουν ότι η βοήθεια που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα ήρθε κατά κύριο λόγο από τις ΜΚΟ (47%), Έλληνες πολίτες (16%), την Εκκλησία (10%) και τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα (6%).

Οι τρεις βασικοί φορείς παροχής βοήθειας που αναφέρονται από τους πρόσφυγες είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (68%), η Praksis (27%) και η EATA (18%). Σχετικά με την εκμάθηση της γλώσσας, ιδιαίτερα μικρά είναι τα ποσοστά των επικεφαλής νοικοκυριών που μιλούν την ελληνική γλώσσα (3% στον Ελαιώνα και 2% στα διαμερίσματα) και ένα μικρό ποσοστό δηλώνει πρόθεση να μάθει τη γλώσσα (22% στον Ελαιώνα και 17% στα διαμερίσματα).

Η πλειονότητα των νοικοκυριών των προσφύγων χρησιμοποιούν προπληρωμένες ή χρεωστικές κάρτες (που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο η Ύπατη Αρμοστεία, το International Rescue Committee και η ΕΕ). Ενδεικτικά, μια οικογένεια προσφύγων που διαμένει σε διαμερίσματα στην Αθήνα, ξοδεύει κατά μέσο όρο 132 ευρώ την εβδομάδα στις τοπικές αγορές της Αθήνας – χρήματα τα οποία διατίθεται κυρίως για την αγορά τροφίμων/ ποτών και φροντίδας βρεφών. Αντίστοιχα, μια οικογένεια που διαμένει στον Ελαιώνα ξοδεύει 78 ευρώ την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται κυρίως σε αγορά τροφίμων/ ποτών και καρτών τηλεφωνίας.

Θετική στάση έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων έναντι των προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue. Σύμφωνα με την έρευνα το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η παρουσία των προσφύγων στη γειτονιά τους δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, το 72% συμφωνεί να επιτρέπεται στα παιδιά των προσφύγων να γράφονται σε δημόσια σχολεία και το 65% να πηγαίνουν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Στάση πολιτών σχετικά με την κοινωνική ένταξη
Ωστόσο, το 54% των πολιτών θεωρεί «δύσκολη» την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, μόνο το 50% είναι υπέρ της παροχής αδειών εργασίας στους πρόσφυγες, το 44% είναι αντίθετο στην ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα, υπέρ είναι το 40%, ενώ για μουσουλμανικό νεκροταφείο συμφωνεί το 52% και διαφωνεί το 28%.

Η πλειονότητα των Αθηναίων (57%) δηλώνει πως έδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και παρείχαν κάποιου είδους στήριξη προς αυτούς (τρόφιμα, είδη ένδυσης, χρήματα κλπ). Αυτό ισχύει ακόμα και για την πλειονότητα των ατόμων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (55%) ή είναι άνεργοι (58%).

Η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη αναφορικά με τον τόπο διαμονής των προσφύγων: Το 38% δηλώνει πως θα ήταν προτιμότερο οι πρόσφυγες να διαμένουν σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας μόνο για πρόσφυγες, ενώ το 43% δηλώνει πως θα ήταν προτιμότερο να ζουν σε διαμερίσματα στην πόλη. Ο βαθμός ορατότητας των ξένων επηρεάζει αυτή την άποψη: όσο αυξάνεται το ποσοστό ορατότητας, τόσο αυξάνεται η προτίμηση των ειδικών ξενώνων ως χώρων διαμονής.

Reuters: Τρόπους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητούν οι μετανάστες
Ο Μοχάμεντ Καλέφ έχει αποπειραθεί τρεις φορές να περάσει τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, κρυμμένος σε ένα φορτηγό τρένο. Μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει. Αλλά δεν έχει σκοπό να σταματήσει να προσπαθεί.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα το προσπαθήσω πέντε φορές. Αν δεν τα καταφέρω, θα προσπαθήσω να περάσω από άλλο σημείο τα σύνορα», είπε στο Reuters ο μετανάστης από το Μαρόκο.

Είναι ένας από τους δεκάδες μετανάστες, κατά κύριο λόγο νεαροί Μαροκινοί, Τυνήσιοι και Αλγερινοί, που έφτασαν στην Ελλάδα πέρυσι και βρήκαν καταφύγιο στα παλιά, σκουριασμένα βαγόνια, σε σταθμό έξω από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει το Reuters.

Από εκεί, παρακολουθούν τα φορτηγά τρένα που κατευθύνονται προς την κεντρική Ευρώπη. Οποτε ένα από αυτά σταματά στον σταθμό, οι μετανάστες προσπαθούν να τρυπώσουν στα βαγόνια, ή να πηδήξουν στο κενό ανάμεσα σε αυτά.

Αν είναι τυχεροί, καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Κάποιοι λένε ότι σκοπεύουν να κατέβουν από το τρένο πριν από τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια. Συχνά, τους συλλαμβάνουν οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ και τους στέλνουν πίσω στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι τα έχουν καταφέρει, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στα εγκαταλελειμμένα τρένα, όπου ζουν ο Καλέφ και άλλοι, οι συνθήκες είναι άσχημες, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό. Για να φάνε, στέκονται στην ουρά στον κοντινό καταυλισμό, συνεχίζει το Reuters. Κάποια από τα βαγόνια καίγονται, από ατυχήματα που προκαλούνται όταν οι μετανάστες προσπαθούν να ζεσταθούν. Παρά τις άσχημες συνθήκες, πολλοί μετανάστες επιλέγουν να ζουν στα βαγόνια και όχι στους καταυλισμούς, καθώς εκεί μπορούν να παρακολουθούν τα τρένα που περνούν.

«Ζούμε σαν ζώα εδώ», είπε στο Reuters ο Χαμπίμπ, ένας 22χρονος Αλγερινός που πέρασε από την Τουρκία στη Ρόδο και κρύφτηκε κάτω από ένα φορτηγό, μέσα σε πλοίο, για να φτάσει στην Αθήνα. Μαζί με έναν φίλο του προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, πηδώντας σε ένα τρένο. Ομως, καθώς δεν διαθέτουν έγγραφα, τους συνέλαβαν στην ΠΓΔΜ και τους έστειλαν πίσω.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/279976-Ereyna-sok-Oi-metanastes-prospathoyn-na-tryposoyn-se-phortega-trena-gia-na-phygoyn-apo-ten-Ellada ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...