Τα τρία γκρουπ συνταξιούχων από το νέο έτος – Οι τυχεροί, οι κερδισμένοι και οι… άτυχοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Σε τρία… γκρουπ θα κατανεμηθούν οι συνταξιούχοι της χώρας από το νέο έτος, με το πρώτο γκρουπ να περιλαμβάνει τους πολύ τυχερούς, οι οποίοι θα λάβουν διπλή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Το δεύτερο γκρουπ ενσωματώνει αυτούς που θα κερδίσουν μόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το τρίτο θα περιέχει αυτούς που δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα.

Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όσον αφορά στις αυξήσεις των ονομαστικών των αποδοχών των συνταξιούχων, ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος: όσοι συνταξιούχοι έχουν αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά -δηλαδή λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που προβλέπει ο νέος τρόπος υπολογισμού- θα πάρουν αύξηση ίση με το 50% του αθροίσματος “πληθωρισμός + μεταβολή ΑΕΠ”.

Επειδή φέτος αυτό το άθροισμα τείνει στο 10%, η αύξηση αναμένεται ότι θα προσεγγίσει το 5%. Από την άλλη, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα δώσει μια μικρή ή μεγάλα ανάσα μόνο σε αυτούς που έχουν καθαρή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα. Οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν ούτε σήμερα εισφορά αλληλεγγύης.

Στο ερώτημα αν μπορεί ένας συνταξιούχος να γνωρίζει από τώρα σε ποιο από τα τρία γκρουπ που προαναφέρθηκαν ανήκει, η απάντηση είναι “ασφαλώς και μπορεί”. Για να μάθει αν έχει αρνητική ή θετική προσωπική διαφορά, το μόνο που χρειάζεται είναι μέσω του e-ΕΦΚΑ να εντοπίσει και να τυπώσει ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό σύνταξης.

Εκεί, αναγράφονται όλα. Αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά, αυτή θα μειωθεί με το που θα γίνει από το νέο έτος η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών. Μπορεί και να μηδενιστεί οπότε από την 1/1/2024 που θα γίνει και πάλι αύξηση των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων (και πάλι με βάση το άθροισμα πληθωρισμού και ΑΕΠ) θα μπει και η ομάδα αυτών των συνταξιούχων στο παιχνίδι της αύξησης των αποδοχών.

Όσον αφορά στους κερδισμένους του νέου έτους, αρκούν ορισμένα παραδείγματα για να φανεί ποια θα είναι τα επιπλέον χρήματα που θα λάβουν με την αλλαγή του χρόνου. Υποθέτουμε ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που έχει κάνει σήμερα η κυβέρνηση για πληθωρισμό 5,5% και μεταβολή ΑΕΠ λίγο πάνω από το 3%.

Αυτά τα δύο νούμερα βγάζουν αύξηση ονομαστικών αποδοχών στην περιοχή του 4,5-5%.

1. Για σημερινή μεικτή σύνταξη 650 ευρώ και με αρνητική προσωπική διαφορά. Η αύξηση κατά 5% θα φέρει 32,5 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση ή 390 ευρώ συνολικά στο έτος. Πρόκειται για πρόσθετη καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 60% μιας μηνιαίας σύνταξης.

2. Για σημερινή μεικτή σύνταξη 1.500 ευρώ -με καθαρό αποτέλεσμα 1322 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου- η νέα καθαρή σύνταξη θα φτάσει στα 1389 ευρώ και ο συνταξιούχος θα κερδίσει 68 ευρώ τον μήνα ή 814 ευρώ τον χρόνο. Από τα 68 ευρώ, τα 11 ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε ετήσια βάση, η αύξηση αντιστοιχεί στο 62% μιας σημερινής καθαρής σύνταξης.

3. Για σημερινή μεικτή σύνταξη 2.500 ευρώ -τα καθαρά είναι 1986 ευρώ- η καθαρή μηνιαία αύξηση θα ξεπεράσει τα 133 ευρώ ή το 6,69% καθώς θα προκύψει έξτρα όφελος 56 ευρώ τον μήνα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το ετήσιο κέρδος θα ανέλθει στα 1596 ευρώ ή στο 80% της σημερινής καθαρής σύνταξης και η νέα καθαρή σύνταξη θα φτάσει πάνω από τα 2119 ευρώ.

the toc



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...