Έρχονται οι αυτόματες ρυθμίσεις για τα χρέη στις τράπεζες!

Νέο σχέδιο για το πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξουν  οι τράπεζες ώστε να μπουν σε μια σειρά τα χρέη των υπερχρεωμένων μικρών επιχειρήσεων. Το σχέδιο, που θα παρουσιάσει αύριο η PricewaterhouseCoopers (PwC)  περιλαμβάνει τις δράσεις για την συντονισμένη επίλυση των φακέλων με τα χρέη των υπερχρεωμένων μικρών επιχειρήσεων. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αναμένεται ότι σύντομα θα βγάλουν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε Εφορίες και Ταμεία. Μετά την ψήφιση του νόμου στη βουλή, έχει αρχίσει να ετοιμάζεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες ετοιμάζουν την δική τους πλατφόρμα, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι ρυθμίσεις των χρεών, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει και στην επίτευξη του στόχου τους, για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% έως το τέλος του 2019.

Μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τρέξει μαζί με αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να τρέχουν τις αυτόματες ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (χρέη 20.000 – 50.000 ευρώ).

Κυβέρνηση και τράπεζες, θέλουν οι ρυθμίσεις να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς και να μην «κολλήσει» η διαδικασία, στη γραφειοκρατία, όπως έχει συμβεί σε άλλες ρυθμίσεις στο παρελθόν.  Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι οι ρυθμίσεις να γίνονται ταχύτατα, με μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα ομαδοποιεί τις υποθέσεις ανάλογα με τα  χαρακτηριστικά των υπερχρεωμένων μικρών  επιχειρήσεων. Τα απαραίτητα στοιχεία, θα συγκεντρωθούν με την ανταλλαγή δεδομένων των τραπεζών, με αυτά της Τειρεσίας Α.Ε..

Οι 6 ρυθμίσεις για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με τράπεζες, εφορία και ταμεία, να τρέχουν σχεδόν παράλληλα νέα προγράμματα σημαντικών ρυθμίσεων (Το Δημόσιο αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα του Ιούλιο ή Αύγουστο), υπό επεξεργασία βρίσκονται έξι ξεχωριστές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, όπου θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής, οι δόσεις και οι εκπτώσεων, που έχουν γίνει και μπορούν να γίνουν κατά τη ρύθμιση των χρεών.

Στόχος είναι  ρυθμίσεις «κουστούμι», δηλαδή ρυθμίσεις που θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κάθε οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο που θα προβλέπεται στις νέες ρυθμίσεις που προετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, δεν θα δίνεται σε όλους, αλλά ανάλογα  την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Όπως έγινε γνωστό, η νέα πλατφόρμα των τραπεζών, αναμένεται να ανοίξει μετά από την αντίστοιχη του εξωδικαστικού μηχανισμού (αρχές Αυγούστου).

Επίσης, το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει ότι από τις 6 Ιουνίου ξεκινά εκπαιδευτικά σεμινάρια αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, το νομικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών, το ρόλο του συντονιστή στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας και τις οικονομικές γνώσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο αυτής.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/284229-Erchontai-oi-aytomates-rythmiseis-gia-ta-chree-stis-trapezes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...