Έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν είναι ο Τραμπ αν αυτό περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ιράν, όμως σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ για να γίνει αυτό θα πρέπει η Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και την υποστήριξή της σε ‘πληρεξουσίους’ σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Ιράν «μπορεί να έρθει στο τραπέζι ή να δει την οικονομία του να καταρρέει», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα οι ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, το Ιράν υποβάθμισε την επίδραση των νέων αμερικανικών κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει ό,τι μπορούσαν προκειμένου να το τιμωρήσουν οικονομικά.

Δύο ημέρες μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone) από ιρανικό πύραυλο στην στρατηγική περιοχή του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως «επιπλέον σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα χωρίς να διευκρινίσει το είδος των κυρώσεων.

Στο μεταξύ στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπου τόνισε πως συζήτησε με τους Σαουδάραβες ηγέτες για την «ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ», ένα στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό drone και όπου επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Πομπέο είχε δηλώσει ότι εξετάζει τη «δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού» απέναντι στο Ιράν το οποίο κατηγόρησε «ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί αναφορικά με τις κυρώσεις είπε σύμφωνα με το ΑΜΝΑ: «Δεν γνωρίζουμε στα αλήθεια ποιες είναι (αυτές οι κυρώσεις), ούτε πού (ποιον τομέα) θέλουν να πλήξουν ακόμη κι άλλο, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Λαμβάνουμε ωστόσο σοβαρά υπόψη οποιεσδήποτε (νέες) κυρώσεις, τις οποίες θεωρούμε εχθρική πράξη που συνάδει με την οικονομική τρομοκρατία και τον οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του έθνους μας». πρόσθεσε.

Σύμμαχος του Ιράν, η Ρωσία χαρακτήρισε «παράνομες» τις εξαγγελθείσες κυρώσεις.

«Θεωρούμε παράνομες αυτές τις κυρώσεις. Αυτό είναι όλο κι όλο αυτό που μπορούμε να πούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...