Έτσι θα εισπράττονται οι εισφορές του ΕΦΚΑ

Τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττονται οι εισφορές του ΕΦΚΑ, για ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τα μπλοκάκια και τους αγρότες, καθορίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών, λοιπόν, θα πραγματοποιείται:
Με ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr
 
Το ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
 
Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, θα αποστέλλεται σε έντυπη μορφή, μέσω ΕΛΤΑ, «ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών». Η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πραγματοποιείται:
– Με ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
– Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Ε.Φ.Κ.Α. στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.
 
 Ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα αποστέλλεται, σε έντυπη μορφή, μέσω ΕΛΤΑ, «Ειδοποίηση Πληρωμής Ασφαλιστικών Εισφορών». Στην 1η Ενότητα, αναγράφονται στοιχεία Αποστολής και Επικοινωνίας. Στην 2η Ενότητα Παρέχονται πληροφορίες -με την μορφή πέντε πινάκων – που σχετίζονται με την ασφαλιστική περίοδο, την βάση υπολογισμού (εισόδημα) και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Στην 3η Ενότητα, στην τελευταία ενότητα του εντύπου απεικονίζονται στοιχεία για την πληρωμή των εισφορών (ταυτότητα πληρωμής, Bar code και QR code).
 
Για τους ασφαλισμένους που έχουν ενεργή ανάθεση πάγιας εντολής για την εξόφληση των εισφορών, εμφανίζεται το πιο κάτω Μήνυμα για την καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης λογαριασμού στην Τράπεζα της επιλογής τους.
 
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
 
Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, οι ασφαλισμένοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στης ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Για την είσοδο απαιτείται πιστοποίηση του ασφαλισμένου με τη χρήση των κωδικών taxis net και του ΑΜΚΑ.
 
Μετά την είσοδο, παρέχονται σύντομες πληροφορίες, με το γενικό τίτλο «με μια ματιά…», για την ασφαλιστική ικανότητα και τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από 01.01.2017. Από το μενού εργασιών που τιτλοφορείται «Ηλ. Υπηρεσίες», παρέχεται λίστα με τις υπηρεσίες.
 
Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr , οι ασφαλισμένοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στης ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού.
Για την είσοδο απαιτείται πιστοποίηση του ασφαλισμένου με τη χρήση των κωδικών taxis net και του ΑΜΚΑ.
 
Μετά την είσοδο παρέχονται σύντομες πληροφορίες, για την Ασφαλιστική Ικανότητα και τις Οικονομικές Εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από 1.1.2017. Από μενού εργασιών που τιτλοφορείται “Ηλ. Υπηρεσίες” παρέχεται λίστα με τις Υπηρεσίες.
 
Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής είναι διαθέσιμες οι εξής: > Ατομικά Στοιχεία
Απεικονίζονται τα προσωπικά στοιχεία του ασφαλισμένου, τα στοιχεία κατοικίας καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως αυτά τηρούνται στο Μητρώο του Οργανισμού.
 
-Στοιχεία Κοινωνικής Ασφάλισης Συνοπτική απεικόνιση ιστορικού ασφάλισης (Φορέας, έναρξη, λήξη κλπ)
– Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης
–    Το ιστορικό οφειλών από 1.1.2017
–    Αντίγραφο της Ειδοποίησης Πληρωμής Ασφαλιστικών Εισφορών –    Πληροφορίες για τον τρόπο εξόφλησης
–    Σύντομη πληροφόρηση για το ποσό ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών έως 31.12.2016 και τον Φορέα προέλευσης.
 
Άμεσα θα είναι διαθέσιμη και η πληροφόρηση του ασφαλισμένου για την ενεργοποίηση της ανάθεσης άμεσης χρέωσης λογαριασμού (πάγια εντολή) στην Τράπεζα της επιλογής του ενώ δρομολογείται η ανάρτηση του ασφαλιστικού ιστορικού και η χορήγηση της σχετικής πρόσβασης. Τα αντίγραφα των ειδοποιήσεων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, θα αναρτώνται κάθε μήνα και θα είναι διαθέσιμα για εκτύπωση.
 
Κωδικός Εντολής Πληρωμής
 
Ο ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με την ΔΙΑΣ ΑΕ, υιοθέτησε διακριτό κωδικό εντολής είσπραξης ο οποίος αποτελεί νέο πρότυπο κωδικοποίησης και τιτλοφορείται “RF creditor reference”. Ο νέος κωδικός έχει αποκτήσει διεθνείς τυποποιήσεις και έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Τομέα ως μέρος της διαδικασίας τυποποίησης πληρωμών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Πληρωμών (SEPA).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...