Έτσι θα «κουρευτούν» τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια!

Έτσι θα «κουρευτούν» τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια!

«ΣΠΑΕΙ» ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΙ ΠΑΓΩΝΕΙ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ!

«Ανάσα» για χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες ετοιμάζονται να δώσουν οι τράπεζες, με «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων! Βρίσκεται υπό επεξεργασία πρόταση, που θα «σπάει» το υπόλοιπο του δανείου στα δύο. Το ένα κομμάτι θα πληρώνεται με σημαντικά μειωμένες δόσεις, ενώ το δεύτερο θα παγώνει από τέσσερα έως δέκα έτη! 

Με την κρίση να έχει σαρώσει τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, όλο και περισσότεροι οφειλέτες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των οφειλών τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια, που είναι και το μεγάλο «αγκάθι» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με μειωμένους ρυθμούς.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει στόχο την μείωση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων κατά 40% έως το 2019, δηλαδή 43 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης, θα γίνει μέσω ρυθμίσεων των οφειλών. Ένα από τα μοντέλα που θα ακολουθηθούν, είναι και αυτό του «σπασίματος» των οφειλών.

Η συγκεκριμένη λύση φαίνεται να θεωρείται ως η προτεινόμενη από τα στελέχη των τραπεζών και προβλέπει «σπάσιμο» του στεγαστικού στα δύο και «κούρεμα» έως 2% στο τμήμα που έχει ανασταλεί η πληρωμή του.

Ο λόγος που προκρίνεται αυτή η λύση, είναι γιατί ενώ μειώνει το σύνολο της οφειλής, παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο δανειολήπτης να πληρώνει μικρότερες δόσεις, που να μπορεί να εξυπηρετήσει με τα νέα εισοδηματικά του δεδομένα.

Άρα και ο δανειολήπτης θα είναι ενήμερος και θα γλυτώσει από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) και η τράπεζα θα συνεχίσει να εισπράττει μέρος της οφειλής, αν και σε μικρότερες δόσεις. 

Το παράδειγμα που δημοσίευσε το Έθνος, αναφέρεται σε στεγαστικό δάνειο, όπου έχουν «παγώσει» για 10 χρόνια 50.000 ευρώ, που σημαίνει ότι το συνολικό «κούρεμα» θα είναι 10.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες δημιουργούν τους δικούς τους «κόφτες» προκειμένου να αποκλείσουν από τις «γενναιόδωρες» -όπως τις χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη- ρυθμίσεις όλους τους μη συνεργάσιμους και μπαταχτσήδες δανειολήπτες, για τους οποίους ετοιμάζουν προγράμματα πλειστηριασμών.

Παράδειγμα:

Για στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο οφειλής  100.000 ευρώ, θα μπορούσε να «σπάσει» στα δύο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το μισό ή οι 50.000 ευρώ, θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά με τοκοχρεολυτική δόση. Όμως, επειδή μειώνεται το κεφάλαιο στο μισό, ανάλογα μειώνεται και η δόση! Το υπόλοιπο 50% του δανείου θα «παγώσει» για 10 χρόνια.

Με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής η τράπεζα θα «κουρεύει» κάθε χρόνο το 2% του «παγωμένου κεφαλαίου». Δηλαδή, το «κούρεμα» με τα νούμερα του συγκεκριμένου παραδείγματος, είναι 1.000 ευρώ τον χρόνο, που στο τέλος της δεκαετίας φτάνει τα 10.000 ευρώ!

Με την ίδια ρύθμιση, θα χαρίζονται και οι τόκοι που αντιστοιχούν στο «παγωμένο» τμήμα του δανείου. Δηλαδή ο δανειολήπτης που θα πληρώνει χωρίς καθυστέρηση την μειωμένη κατά 50% δόση κερδίζει το 10% της οφειλής του.

Αφού ολοκληρωθεί η ρύθμιση, στο τέλος της δεκαετίας, ο δανειολήπτης θα επαναδιαπραγματευθεί την πληρωμή του  υπολοίπου, με βάσει τα τότε οικονομικά του στοιχεία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...