Έτσι καθιερώθηκε το 8ωρο: Η πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο

1η Μαΐου του 1886 ήταν µια θαυµάσια ηµέρα για το πολεοδοµικό συγκρότηµα του Σικάγο από άποψη καιρού. Ο παγωµένος άνεµος της λίµνης Μίσιγκαν, που συνήθως διαπερνούσε το κορµί σου ακόµη και τέτοια εποχή, παραδόξως είχε πέσει. Ένας δυνατός ήλιος είχε ξεπροβάλει ζεσταίνοντας τις σκεπές των σπιτιών. Όλα φαινοµενικά ήταν ήσυχα. Τα εργοστάσια άδεια, οι αποθήκες κλειδαµπαρωµένες, τα φορτηγά βαγόνια ξεκουράζονταν στις ράγες, οι περισσότεροι δρόµοι σχεδόν έρηµοι, οι οικοδοµές παρατηµένες, ενώ από τα µαυρισµένα φουγάρα των εργοστασίων δεν έβγαινε καπνός. Κι όµως, ήταν Σάββατο, ηµέρα εργάσιµη για εκείνη την εποχή στις Ηνωµένες Πολιτείες.

 
Οι εργάτες της περιοχής, ωστόσο, αντί να φορέσουν τη φόρµα της δουλειάς αποφάσισαν να βάλουν τα καλά τους ρούχα και να κατευθυνθούν µαζί µε τις γυναίκες και τα παιδιά τους στην κεντρική λεωφόρο (που επίσης φέρει το όνοµα Μίσιγκαν) διαδηλώνοντας για τις άθλιες συνθήκες που βίωναν και κυρίως για την προοπτική καθιέρωσης οκτάωρης εργασίας έναντι της δεκάωρης, της δωδεκάωρης και ενίοτε της δεκατετράωρης που τους υποχρέωναν να κάθονται τα αφεντικά τους.

Πάνω από 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ηµέρα στην πόλη, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγµατοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Υπολογίζεται ότι πρέπει να απήργησαν τότε περίπου 340.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια και αυτές οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...