Έφη Αχτσιόγλου: Τα μνημόνια, μείωσαν μέχρι και 32% των κατώτερο μισθό στην Ελλάδα

 Η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για την ελληνική κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, είναι θέμα υψίστης σημασίας, επεσήμανε η υπουργός, για να προσθέσει την συνέχεια, ότι αν και από το 2010 έχουν γίνει αρκετές ‘’μεταρρυθμίσεις’’ στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο στόχος αυτών των παρεμβάσεων, ήταν η δημιουργία ενός συστήματος αποκέντρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να προωθηθεί ένα σύστημα διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο, αντί για ένα σύστημα διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο. Στην πράξη, είδαμε την κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα τώρα, να υπάρχουν μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας εν ισχύ.

 Μέσα στην μνημονιακή εξαετία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έπαψαν να είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εργαζόμενων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων, και αυτό σημαίνει επίσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. 

 «Είναι αυτό συμβατό με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ή είναι αυτό συμβατό με την έμφαση που θέλει να δώσει η Συνθήκη της Λισαβόνας στον κοινωνικό διάλογο;» ρώτησε η υπουργός, για να δώσει την ξεκάθαρη απάντηση πως,  προφανώς και όχι.

 Το αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων, ήταν ο κατώτατος μισθός να μειωθεί  κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

 Το παράδειγμά που έδωσε η υπουργός, ήταν οι 125.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και το ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.  Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016. 

 Η υπουργός, τόνισε ότι οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

 Τώρα, περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.

 Ακριβώς για αυτό, τώρα στις «διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα».

 Είναι ο τρόπος μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο μοντέλο της ανάπτυξης και ένα λειτουργικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μία προϋπόθεση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε καθώς όπως εξήγησε, «αυτός ο στόχος περιλαμβάνεται σε κάθε συνθήκη, σε κάθε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένας ‘’πυρηνικός’’ πολιτικός στόχος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...