Έως τον Δεκέμβριο του 2017 η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 επεκτείνεται το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Όπως επισημαίνεται αναλυτικά, οι αγορές τίτλων, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 με μηνιαίο ρυθμό 80 δισ. ευρώ, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι μηνιαίες αγορές θα περιοριστούν στα 60 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το δ.σ. της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι «εάν χρειαστεί, το πρόγραμμα θα παραταθεί εκ νέου, έως ότου ο πληθωρισμός εισέλθει σε ένα μονοπάτι ευθυγράμμισης με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας».

Παράλληλα, αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, σε όρους μεγέθους και διάρκειας, σε περίπτωση αλλαγής των τρεχουσών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών.

Η ΕΚΤ επίσης, διατήρησε αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτική, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο.

Σημειώνεται ότι το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης βρίσκεται στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

Στις 15.30 (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να επικοινωνήσει το σκεπτικό της απόφασης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...