Ο  άλλοτε προπονητής της Παρτιζάν, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, μιλώντας στη σερβική τηλεόραση για τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αποκάλυψε πως ο Ντούντα μολύνθηκε από τα περιστέρια του

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί την απώλεια του θρυλικού Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών,  εξαιτίας εισχώρησης υγρού στους πνεύμονές του.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα  ταλαιπωρήθηκε από τον έρπητα ζωστήρα (ιογενής λοίμωξη του δέρματος), νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου,  ενώ αντιμετώπιζε και χρόνια προβλήματα με την καρδιά του.

Ωστόσο, ο άλλοτε προπονητής της Παρτιζάν, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, προχώρησε σε μία σημαντική αποκάλυψη στη σερβική τηλεόραση στο  Prvu, όπως αναφέρει το gazetta.gr, κάνοντας λόγο για μόλυνση του Ντούντα από τα περιστέρια του, η οποία και επιδείνωσε την υγεία του, οδηγώντας τον στο θάνατο.

«Ήξερα ότι είχε κάποια προβλήματα, ότι μολύνθηκε από τα περιστέρια τα οποία ήταν το μεγάλο του πάθος. Επίσης ξέρω ότι είχε κάποια προβλήματα με έρπη. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο. Είναι ένας δαίμονας που λέγεται ‘αύριο’»,
 είπε χαρακτηριστικά ο Βουγιόσεβιτς και συνέχισε:

«Όταν έρχονται στιγμές σαν αυτή, συνειδητοποιείς το μεγαλείο του και όλα όσα έκανε για τα οποία θα τον θυμόμαστε. Η δουλειά του θα μείνει για πάντα ανεξαρτήτως του χρόνου. Η ψυχική του δύναμη μας έκανε όλους να πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα. Ό,τι έκανε το έκανε με προσήλωση. Από τα περιστέρια μέχρι την Εθνική ομάδα και την προπονητική του καριέρα. Είμαστε πιο φτωχοί και πιο αδύναμοι χωρίς αυτόν».

Την παθολογική αγάπη που έτρεφε για τα περιστέρια είχε σημειώσει κι ο ίδιος ο Ντούσαν Ίβκοβιτς σε παλαιότερη συνέντευξή του:

«Είναι οικογενειακή ρίζα. Ο σπουδαίος φυσικός Νίκολα Τέσλα ήταν θείος της μητέρας μου. Ξέρω ότι στα δωμάτια που ζούσε είχε πάντοτε ζευγάρια περιστέρια. Είναι τρομερό πάθος, είναι τρέλα. Δουλεύω με επιλογές ειδών, τα ζευγαρώνω. Σήμερα, στον τρελό κόσμο που ζούμε, στο στρες, εμένα με λυτρώνει να ασχοληθώ τον ελάχιστο χρόνο που έχω ελεύθερο με τα περιστέρια μου».

Μάλιστα, την περίοδο που ήταν προπονητής στην Αναντολού Εφές, οι άνθρωποι του συλλόγου γνωρίζοντας την λατρεία που είχε για τα περιστέρια, του έφτιαξαν μια τούρτα, την οποία κοσμούσαν μια μπάλα μπάσκετ και φυσικά λευκά περιστέρια. 

Πρόεδρος Σερβίας: «Η Σερβία θρηνεί, έδωσες την καρδιά σου για τη χώρα σου»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποχαιρέτησε με τηλεγράφημα τον θρυλικό κόουτς:

«Είμαι συγκλονισμένος με τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Ντούντα ήταν ένας από τους κορυφαίους προπονητές στη Σερβία και την Ευρώπη, ένας άνθρωπος που σημάδεψε μια εποχή με τις γνώσεις, τις ικανότητές του και την αγάπη του για το μπάσκετ. Αυτές ακριβώς οι γνώσεις μάς έφεραν μετάλλια. Κατακτήσαμε κορυφές σε όλο τον κόσμο, κερδίσαμε τον θαυμασμό όλων των ανθρώπων του μπάσκετ. Αυτές οι νίκες έφεραν τεράστια χαρά στον λαό μας, ο οποίος συγκεντρώθηκε περήφανα στην πρωτεύουσα για να χαιρετήσει τον Ντούντα και τους πρωταθλητές του. Ντούντα, σε ευχαριστούμε για όλα τα χρυσά, για όλα τα βάθρα, για όλες τις γιορτές και τη χαρά που μάς πρόσφερες, για το γεγονός ότι έδωσες και την καρδιά σου για αυτό το υπέροχο άθλημα και για τη χώρα σου. Η Σερβία θρηνεί, οι επόμενες γενιές θα σε θυμούνται. Αναπαύσου ειρηνικά».

Φασούλας: «Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας»

Ο Παναγιώτης Φασούλας αποχαιρέτησε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αναφέροντας πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας.

«Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας. Άφησε πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους πολλών ομάδων, συνδέοντας τ’ όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες».

Μια ζωή Ράντνιτσκι

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 29 Οκτωβρίου 1943 και o μεγάλος του αδελφός Σλόμπονταν Πίβο Ίβκοβιτς (τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως προπονητική ιδιοφυία) ήταν αυτός που του κόλλησε την αγάπη για το μπάσκετ.

Έτσι βρέθηκε στην Ράντνιτσκι Βελιγραδίου, την μοναδική ομάδα τη φανέλα της οποίας φόρεσε ενώ από εκεί ξεκίνησε και την τεράστια προπονητική του καριέρα..

Αρχικά με τις ομάδες παίδων και εφήβων και μετά με τη μεγάλη ομάδα για να βρεθεί το 1977 στην Παρτίζαν την οποία οδήγησε μέσα στην επόμενη διετία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του κυπέλλου και του Κυπέλλου Κόρατς.

Ducan_Ivcovic

Η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και το 1980 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη όπου έμεινε για ένα χρόνο για να επιστρέψει στην πατρίδα του δουλεύοντας διαδοχικά σε Ράντνιτσκι, Σίμπενικ, Βοϊβόντινα πριν έρθει η δεύτερη ελληνική περίοδος της καριέρας του.

Το καλοκαίρι του 1991 αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ και τον οδηγεί στον δεύτερο τίτλο της ιστορίας του και την επόμενη χρονιά στο Final 4 της Euroleague στην Αθήνα όπου χάνει στον ημιτελικό με την Μπενετόν Τρεβίζο (του Τόνι Κούκοτς) με καλάθι σε νεκρό χρόνο…

Στα μέσα της επόμενης σεζόν αποχωρεί για να αναλάβει το 1995 τον Πανιώνιο ξαφνιάζοντας τους πάντες με την απόφαση του αλλά παρουσιάζοντας μια εκπληκτική ομάδα και το καλοκαίρι του 1996 συμφωνεί με τον Ολυμπιακό.

Duda

Το 1997 ο Ντούντα οδηγεί τους ερυθρόλευκους σ’ ένα ανεπανάληπτο τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) με την αρμάδα των Ρίβερς, Σιγάλα, Τάρλατς, Φασούλα, να είναι ασταμάτητη.

Επόμενος σταθμός στην ελληνική καριέρα του η ΑΕΚ την οποία οδήγησε σε δυο κατακτήσεις Κυπέλλου αλλά και στο Κύπελλο Σαπόρτα το 2002. Εκείνη τη χρονιά φεύγει για τη Ρωσία όπου εργάστηκε σε ΤΣΣΚΑ και Ντινάμο Μόσχας για να ανακοινώσει το 2007 την απόφαση του να αποσυρθεί από τους πάγκους.

Όχι για πολύ όμως καθώς στο κάλεσμα του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να πει όχι κι έτσι το 2010 επέστρεψε στον Πειραιά αναλαμβάνοντας να χτίσει τη νέα ομάδα… Μια ομάδα η οποία το 2012 κατέκτησε τη 2η Ευρωλίγκα με το έπος της Πόλης, όταν νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με το buzzer beater του Πρίντεζη ενώ στις αρχές του 2ου ημιχρόνου έχανε με 19 πόντους.

Την προπονητική του καριέρα σε συλλογικό επίπεδο την ολοκλήρωσε το 2016 ως προπονητής της Εφές για να τον τιμήσει ο Ολυμπιακός με ένα εντυπωσιακό αποχαιρετιστήριο ματς το 2017.

Ducan_Ivcovic1

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε δεχθεί κρούσεις από το NBA, αλλά αν και βρέθηκε αρκετές φορές κοντά (ειδικά το 2007 με τους Ντάλας Μάβερικς) όπως κι ο κουμπάρος κι αδελφικός του φίλος Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεν πέρασε ποτέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ombradovic_Duda
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον αδερφικό του φίλο και κουμπάρο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...