Αγαπητή Ούρσουλα τα μέτρα σας… δεν φτάνουν

Αγαπητή Ούρσουλα τα μέτρα σας… δεν φτάνουν
Αγαπητή Ούρσουλα τα μέτρα σας... δεν φτάνουν


03/04/2020 – 16:43

Με ευγένεια αλλά και έντονο το αίσθημα της αδικίας από τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού απαντά ο Ιταλός πρωθυπουργός στη χθεσινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τζουζέπε Κόντε, απευθυνόμενος στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (από τις στήλες της εφημερίδας La Repubblica) αφού αρχικά αναφέρει πως εκτιμά «την προσήνεια και αλληλεγγύη» με την οποία αποτάθηκε στους Ιταλούς και στο υγειονομικό προσωπικό προσθέτει ότι τα λόγια της Κομισιόν ωθούν όλους να αναρωτηθούν «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της».

Ο Τζ. Κόντε έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση, διότι η κρίση αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ένωση, πρώτα απ όλα από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, και στην συνέχεια από οικονομικής. Μια παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τα εγχειρίδια οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γραφτεί με μελάνι αλληλεγγύης, σε αυτή την σελίδα Ιστορίας», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε υπογραμμίζει ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους (βλέπε: σχήμα βραχυχρόνιας εργασίας κατά το πρότυπο του προγράμματος Kurzarbeit της Γερμανίας για να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις).

Ο πόλεμος και τα εργαλεία

O Ιταλός πρωθυπουργός κρίνει στο σημείο αυτό θετική την πρωτοβουλία της Κομισιόν αλλά όχι αρκετή. «Τα αποθεματικά που χρειαζόμαστε για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων και για να εξασφαλίσουμε την εργασία στους ανθρώπους» θα πρέπει να είναι περισσότερα προκειμένου να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να κάνουν ένα βήμα παραπέρα που θα επιτρέψει να μη χαθεί το τρένο της ανταγωνιστικότητας.

«Όταν δίνεις ένα πόλεμο πρέπει να οπλιστείς με όλα τα εργαλεία για τον κερδίσεις» σημειώνει ο Κόντε επαναφέροντας το σχέδιο επανάκαμψης και επαναεπένδυσης που κατέθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει και για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς κρίνει πως «είναι χρήσιμα για να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναχτίσει την οικονομική και κοινωνική της δομή».

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει πως η πρότασή του δεν είναι «να μοιραστούμε τα χρέη που κουβαλάμε ως χώρες» αλλά να «εκμεταλλευτούμε την πραγματική δύναμη πυρός που είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα κορωνο-ομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της» και αποσαφηνίζει ότι με το τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».

Απορρίπτει τα σχέδια που επεξεργάζονται οι χώρες του βορρά

Οι διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενόψει και του Eurogroup της 7ης Απριλίου δεν ικανοποιούν τον πρωθυπουργό της Ιταλίας που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μερικά από τα σχέδια που έχω δει νομίζω πως δεν είναι αντάξια του καθήκοντος που μας ανέθεσε η Iστορία».

Ο Τζουζέπε Κόντε με εύσχημο τρόπο απορρίπτει τις προτάσεις της Γερμανίας και των χωρών που έχουν συνταχθεί μαζί της για προσφυγή στον ESM.

«Είναι η ώρα να δείξουμε περισσότερο θάρρος μπροστά στην καταιγίδα του Covid-19.

Μόνο αν κοιτάξουμε το μέλλον με τα μάτια της αλληλεγγύης και όχι με το φίλτρο του εγωισμού θα μπορούμε να θυμόμαστε το 2020 όχι ως τη χρονιά της αποτυχίας αλλά ως τη χρονιά της αναγέννησης», αναφέρει.

efsyn.gr

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...