Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

«ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Στοχοπροσηλωμένη στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η κυβέρνηση, ξορκίζοντας την άσκηση περαιτέρω πιέσεων και το ενδεχόμενο να συρθούν οι διαπραγματεύσεις.

Από το Μαξίμου εμφανίζονται διατεθειμένοι να τελειώνουν με την αξιολόγηση. Και στην προσπάθεια να βρεθεί αυτό το  περίφημο «σημείο ισορροπίας» για το οποίο μιλούν όλοι οι κυβερνητικοί- από τη στιγμή που διαμηνύουν πως «δεν νομοθετούμε από τώρα μέτρα για το 2018»- προκρίνουν τη λύση του «κόφτη».

Πρόκειται για ένα μηχανισμό που όπως λένε θα λειτουργεί ως εγγύηση σε περίπτωση που αποκλίνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τζανακόπουλος: Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την προσθήκη ότι πρέπει όλοι κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.

Ξεκινώντας από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Επικρατείας  αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται, όπως είπε, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- , τονίζοντας ότι δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν.

«Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα», υποστήριξε. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις, άλλωστε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες», συμπλήρωσε.

Όμως, σημείωσε με έμφαση, «αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας». Είναι, από την άλλη, θετικό ότι εκτός από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων, έχει την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εάν η τυχόν επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» συνεπάγεται και επέκταση του προγράμματος: «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Επικρατείας.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα ανοιχτά π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου, «δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό “μονοπάτι” μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο».

Και ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε κάτι που το αναφέρει συχνά: «Ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε» είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική.

Ερωτηθείς δε, για πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις (στο δημοσίευμα έχει ήδη αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στους επικριτές της κυβέρνησης, «τους πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος που έχει πάρει άριστα στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις εδώ και μια 30ετία».

Όλοι αυτοί έχουν πάρει το χρυσό μετάλλιο στις παρεμβάσεις αυτές, άρα θέλει θράσος να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε, θυμίζοντας ότι «στη δική μας θητεία έγιναν μεγάλα βήματα στην καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της».

«Δεν πάμε σε εκλογές»

Στο …σύνηθες δημοσιογραφικό ερώτημα, αν ο τόπος οδεύει σε πρόωρες εκλογές και αν για τον λόγο αυτόν πραγματοποιούνται οι περιοδείες του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι τόσο πραγματικό το σενάριο αυτό όσο και το ότι ο ίδιος σκέπτεται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος στην Κόρινθο, με αφορμή την περιοδεία του εκεί.

«Με την Κόρινθο όμως δεν έχω σχέση» είπε χαριτολογώντας.«Πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά θα διαψευστούν από την πραγματικότητα», επέμεινε υπογραμμίζοντας, και πάλι, τη σημασία της αδιαμεσολάβητης σχέσης κυβέρνησης και κοινωνίας.

«Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θύμισε στο σημείο αυτό ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο, όσον αφορά την κατανομή βαρών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...