Αγώνας δρόμου των θεσμών για συμφωνία στο Eurogroup

Οι δανειστές θέλουν συμφωνία κόντρα στην αδιαλλαξία του Βερολίνου και με την ελάφρυνση του χρέους, να μην υπάρχει πλέον στο τραπέζι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης  αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχο να πάνε στο Λουξεμβούργο με μία νέα και βιώσιμη πρόταση που να μην διασπά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου, αλλά να δίνει στην Ελλάδα προοπτική εξόδου από την κρίση και επιστροφής στις αγορές.

Στην Αθήνα την Δευτέρα ο Μπρούνο Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μετά από ένα μπαράζ συναντήσεων με Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Λαγκάρντ, έρχεται την Δευτέρα στην Αθήνα προωθώντας την γαλλική πρόταση που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. Αν και δεν είναι το ιδανικό για κανέναν, είναι μία πρόταση με προοπτικές να δώσει κίνητρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να ανοίξει τις πόρτες της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα.  Ο κ. Λεμέρ, συνεχίζοντας τις επαφές του για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, πρίν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων  θα συνεχίσει τις επαφές του με τους διάφορους παρεμβαίνοντες στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση πριν  Eurogroup της Πέμπτης, στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, αναμένεται πως θα είναι το επόμενο Eurogroup και οι πιθανότητες συμφωνίας.  Στόχος του,  μια συμφωνία που θα συνδυάζει την παλιά πρόταση του προηγούμενου Eurogroup με γαλλική ώστε να μπορούν να την δεχτούν τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο. Το ΔΝΤ ήδη έχει αποφασίσει την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της, και πολλοί κάνουν λόγο για «αγορά» της συμφωνίας  από τους δανειστές. Αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες αν χάνεται το Q.E., τότε η δόση δεν θα περιοριστεί στα 7,4 δις αλλά θα ανέβει στα 9-10 δις ευρώ, ώστε να γίνει μία ισχυρή ένεση ρευστότητας που να μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Εκτός από το ποσό για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου προς ΔΝΤ και ΕΚΤ, αναμένεται ένα προβλέπεται και η εκταμίευση ποσού ικανού να καλύψει τις ανάγκες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το τελευταίο θεωρείται πιθανό να μην εκταμιευτεί ολόκληρο, αλλά να σπάσει σε δόσεις. Όπως και στο παρελθόν αναμένεται ότι όρος για την  εκταμίευση της κάθε δόσης, να είναι η πληρωμή της προηγούμενης προς τους ιδιώτες.

Επαφές Ντάισελμπλουμ για συμφωνία στο Λουξεμβούργο

Συμφωνία θέλει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα νέας ελληνικής κρίσης και να εξαλειφθούν τα σενάρια επιστροφής στο 2015.  Εκπρόσωπός του, μιλώντας στο πρακτορείο  Reuters, δήλωσε ότι μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την εκταμίευση δόσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Με την Αθήνα να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί συμφωνία χωρίς καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση, οι προσπάθειες του Ολλανδού, θεωρείται πιθανό ότι περιλαμβάνουν και την γαλλική πρόταση.

Παράλληλα, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε από όλους, την αύξηση των προσπαθειών για λύση αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επόμενο Eurogroup. Η θέση του επιτρόπου, είναι ξεκάθαρη καθώς όπως μετέδωσε το Reuters, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι η πρόταση συμβιβασμού του Μαΐου είναι επαρκής βάση συζητήσεων.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ότι «δεν μπορεί να δώσουμε στην Ελλάδα την ίδια ακριβώς πρόταση με την προηγούμενη φορά, μετά από όλες τις προσπάθειές της, με το μότο “Φάε ή πέθανε”. Αυτό δεν μπορεί να γίνει». Ο ίδιος φαίνεται πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος για να δωθεί το σωστό μήνυμα στις αγορές, ενώ από την άλλη δήλωσε ότι «κανείς δεν θα καταλάβαινε εάν δημιουργήσουμε μια κρίση από το τίποτα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/287765-Agonas-dromoy-ton-thesmon-gia-symphonia-sto-Eurogroup ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...