ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΥ

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με θέμα: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της Γέφυρας του Ευήνου». Την απάντησή του έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο.

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Ναυπακτίας, σε αγανάκτηση και προβληματισμό βρίσκονται δημοτική αρχή και κάτοικοι της περιοχής, διαπιστώνοντας τα αργά ανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Γέφυρα του Ευήνου. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής που λόγω των καταστροφικών πλημμυρών της 11ης Δεκεμβρίου υπέστη κατάρρευση, προκαλώντας προβλήματα και δυσχέρειες στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Η δημοτική αρχή της Ναυπακτίας, ως είχε καθήκον, προέβη άμεσα στην ανάδειξη του ζητήματος προς τους αρμόδιους φορείς, υπερτονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα και αλλαγές που έχει επιφέρει η απουσία της Γέφυρας, αναφορικά με τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής και επισημαίνοντας την αναγκαία και επιτακτική επίλυση του ζητήματος. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε καθημερινή βάση καλούνται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, όντες υποχρεωμένοι να κάνουν αποκλειστικά χρήση της Ιόνιας Οδού, που είναι πλέον η μοναδική οδός πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (γιατρούς, Νοσοκομείο Μεσολογγίου), στα σχολεία και τα φροντιστήρια των όμορων Δήμων αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες που αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματός τους. Η χρήση της Ιόνιας Οδού συνεπάγεται βέβαια και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών τόσο για την πληρωμή των διοδίων όσο και για την κάλυψη πλέον μεγαλύτερης χιλιομετρικά απόστασης. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο για να προσεγγίζει κάποιος τις καλλιέργειές του, ενώ πριν θα χρειαζόταν να διανύσει μόλις 4 χλμ, αυτή τη στιγμή αναγκάζεται να διανύει σε καθημερινή βάση 30 χλμ. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης των αγροτικών μηχανημάτων διαμέσου της Ιόνιας Οδού, καθότι αυτό δεν επιτρέπεται. Από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητό ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία μίας κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής, όπως η περιοχή πέριξ της Γέφυρας. Δημοτική αρχή και κάτοικοι ζητούν την επίσπευση έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της Γέφυρας Ευήνου, καθώς αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον ντόπιο πληθυσμό. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές στο δίκαιο και αναγκαίο αίτημά των κατοίκων της Δ.Ε. Χάλκειας, ώστε σύντομα να επιλυθεί το σοβαρό αυτό θέμα και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην περιοχή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Για ποιους λόγους καθυστερεί αδικαιολόγητα η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στη Γέφυρα Ευήνου;

Τι προτίθεσθε να κάνετε ειδικότερα για τους κατοίκους των χωριών που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Χάλκειας και εξαιτίας της αργής απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν καθημερινά τα διόδια της Ιόνιας Οδού και να καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις; Θα υπάρξουν γι’ αυτούς ειδικές ρυθμίσεις ή απαλλαγές;

Έχει εκπονηθεί σχέδιο προϋπολογισμού και μελέτη αποκατάστασης για τη Γέφυρα Ευήνου; Αν ναι, για ποιο λόγο δεν τίθεται σε εφαρμογή τη στιγμή που έχετε λάβει εκκλήσεις των κατοίκων και της δημοτικής αρχής της περιοχής για την επιτακτικότατη επίλυση του ζητήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας επισυνάπτουμε τα Πρακτικά της απάντησής μας, στις 14.02.2022, στη 1872/14-12-2021 ερώτηση εκ των αναφορών-ερωτήσεων, του Βουλευτή κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου, με θέμα «Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τα προβλήματα στην Γέφυρα Ευηνοχωρίου».

Ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών

Γεώργιος Καραγιάννης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΓ΄

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Αθήνα, σήμερα στις 14 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:07΄συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΤΣΑ.

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη με αριθμό 1872/14-12-2021 ερώτηση εκ των αναφορών-ερωτήσεων του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τα προβλήματα στην Γέφυρα Ευηνοχωρίου».

Κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, δύο μήνες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία την 11η Δεκεμβρίου 2021, δύο μήνες μετά την καταστροφή της Γέφυρας του Ευήνου στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων και η Αιτωλοακαρνανία είναι και παραμένει κομμένη στα δύο. Να σας θυμίσω ότι κατέθεσα ερώτηση τη 14η Δεκεμβρίου 2021 και έκτοτε καμία απάντηση.

Να σας τονίσω εδώ τη 12η Δεκεμβρίου κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του ΟΣΕ στον Εύηνο ποταμό, καταστρέφοντας και τον αγωγό υδροδότησης του Μεσολογγίου. Ταυτόχρονα επίσης υπέστη τεράστια καθίζηση η γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού, όπως προανέφερα, Αντιρρίου-Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας και οι κάτοικοι πέριξ του Εύηνου ποταμού, τόσο της επαρχίας Μεσολογγίου όσο και της Ναυπακτίας, σε περιπέτεια.

Τεράστια λοιπόν έκτοτε η ταλαιπωρία των πολιτών. Μόνη διέξοδος για όλες τις μετακινήσεις η Ιόνια Οδός. Θα έλεγα ότι οι κάτοικοι του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου, του Αγίου Γεωργίου, του Κρυονερίου και άλλων κοινοτήτων αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πλέον την Ιόνια Οδό για την εργασία τους, για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, για φροντιστήρια, για την επίσκεψη ιατρού σε νοσοκομείο, για συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, επιχειρήσεις, γενικά για την καθημερινότητα των κατοίκων και πολιτών. Επίσης και οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους.

Μάλιστα εδώ θα ήθελα να τονιστεί, κύριε Υπουργέ, ότι οι καθημερινές διαδρομές των κατοίκων της περιοχής είναι πλέον κατά τριάντα πέντε και σαράντα χιλιόμετρα μεγαλύτερες, τα έξοδα και η ταλαιπωρία πολλαπλάσια και μάλιστα ενώ η χρήση της Ιόνιας Οδού δεν λύνει το πρόβλημα, παρά το άνοιγμα των διοδίων στη Γαβρολίμνη. Διότι η χιλιομετρική αύξηση επιφέρει οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα μέσα στη δίνη της ακρίβειας στα καύσιμα. Αυτή θα έλεγα ότι κρίνεται και ασύμφορη.

Κύριε Υπουργέ, οι κάτοικοι του νομού μου, της εκλογικής μου περιφέρειας και ιδιαίτερα της επαρχίας του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας βρίσκονται, όπως προανέφερα, πραγματικά σε απόγνωση. Πολλοί επιλέγουν, και ιδιαίτερα οι γεωργοί και οι αγρότες, να διασχίσουν την ετοιμόρροπη γέφυρα και ιδιαίτερα οι μαθητές, με ό,τι συνεπάγεται ο κίνδυνος και με κίνδυνο, θα έλεγα, να θρηνήσουμε και θύματα. Και ας μην κρυβόμαστε, οι μαθητές το πράττουν καθημερινώς για να πάνε στο φροντιστήριο ή στο σχολείο.

Γνωρίζω ότι οι διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης έχουν έρθει και σε σας. Γνωρίζω ότι είχατε μια συνάντηση με τον κ. Καραμανλή και τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας, τον κ. Φαρμάκη και υπήρξε δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας στο Ευηνοχώρι και φυσικά, με την απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Κατόπιν αυτών, σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, τα εξής: Πρώτον, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για την κατασκευή της νέας γέφυρας; Δεύτερον, ποια μέριμνα θα υπάρξει μέχρι την ανακατασκευή για όσους αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν καθημερινά την Ιόνια Οδό; Και τρίτον, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη μόνιμη αποκατάσταση των προβλημάτων της υδροδότησης του Μεσολογγίου; Θυμίζω ότι σήμερα οι λύσεις είναι προσωρινές και ενέχουν άμεσο κίνδυνο διακοπής. Περιμένω τις απαντήσεις σας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε Κωνσταντόπουλε, η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα που θίγετε είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει από την πρώτη στιγμή. Και όταν λέμε «από την πρώτη στιγμή», το εννοούμε. Και έχουμε δράσει από την πρώτη στιγμή. Ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβασή μας στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού, ανεστάλη η υποχρέωση πληρωμής διοδίων από τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Γαβρολίμνης για τους κατοίκους της περιοχής μετά την καθίζηση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου. Ήταν -και το εννοούμε αυτό που λέμε- η ελάχιστη υποχρέωσή μας προς τους κατοίκους της περιοχής από την πολιτεία για την ταλαιπωρία που θα υποστούν μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή, καθώς και να αποκατασταθεί η σύνδεση.

Δείξαμε -και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αναγνωρίσετε- για μια ακόμη φορά πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, θεραπεύοντας -έστω και προσωρινά- το ζήτημα που ανέκυψε και είμαστε σε μια διαρκή, θα έλεγα -και αποδείχθηκε και προχθές από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη, του κ. Φαρμάκη, στο Υπουργείο μας- συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα έργα, που, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς ο ίδιος, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όμως, εμείς δεν μένουμε εκεί πέρα. Θέλουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματά μας.

Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Κώστα Καραμανλή, θα ενταχθούν τα έργα στον ποταμό Εύηνο στον σχεδιασμό του Υπουργείου μας. Το Υπουργείο θα αναλάβει τόσο την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας όσο

-και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη της γέφυρας.

Επαναλαμβάνω -και το γνωρίζετε- ότι όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και είμαστε σε καθημερινή επαφή. Φυσικά, θα υπάρξει η απαιτούμενη μέριμνα για την αδιάλειπτη παροχή νερού προς την πόλη του Μεσολογγίου με προσωρινά και μόνιμα έργα που θα ενταχθούν στο έργο που θα υλοποιήσουμε.

Έτσι, μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας γίνεται πράξη από την Κεντρική Κυβέρνηση και θεωρώ πως είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για να υλοποιεί ουσιαστικά μεγάλα έργα υποδομής, που έχουν μεγάλη επίδραση στις τοπικές κοινωνίες.

Τη στιγμή αυτή επιτρέψτε μου να σας πω ότι οριστικοποιούμε το τεχνικό αντικείμενο και τις παρεμβάσεις μας, τις κοστολογούμε και προετοιμάζουμε την ανάθεση των μελετών και του έργου. Θεωρούμε ότι με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις μας σε μια διετία περίπου τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί και η περιοχή θα επιστρέψει στην κανονικότητα και μάλιστα, με τα νέα έργα που θα αποπνέουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες.

Θεωρώ, κύριε Κωνσταντόπουλε, ότι έχω απαντήσει στο σύνολο της ερώτησής σας, αλλά για οτιδήποτε άλλο θέλετε με μεγάλη μου χαρά θα επανέλθω στη δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε τον λόγο. Αν θέλετε, μπορείτε και από το Βήμα, χωρίς μάσκα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα προσεκτικά. Χθες, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής και συγκεκριμένα, στην περιοχή της γέφυρας του Ευήνου. Διότι οι πολίτες και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν άμεση λύση.

Και φυσικά, όπως είπατε κι εσείς και συμφωνώ, τι θέλουμε όλοι; Μια ασφαλή γέφυρα για τη διέλευση του ποταμού Ευήνου και, μάλιστα, στη σημερινή θέση της κατεστραμμένης γέφυρας.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, τα δύο χρόνια που αναφέρονται για την κατασκευή είναι μεγάλος χρόνος. Τι θα γίνει ως τότε; Διότι οι κάτοικοι θα είναι δύο χρόνια εγκλωβισμένοι. Σήμερα οι κάτοικοι των κοινοτήτων και, μάλιστα, στην περιοχή της γέφυρας του Ευηνοχωρίου αναγκάζονται να διανύσουν, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, τριάντα πέντε και σαράντα χιλιόμετρα για να φτάσουν στις δουλειές τους, στα χωράφια τους και ιδιαίτερα οι μαθητές στο σχολείο τους, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής για να εξασφαλίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης, προμήθειες για τα σπίτια τους, για να επισκεφτούν υπηρεσίες ή κάποιον γιατρό και έτσι, επωμίζονται τεράστια έξοδα και ταλαιπωρία.

Θετική είναι, πράγματι, η ελεύθερη πρόσβαση που αναφέρατε ως προς την Ιονία Οδό. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες βρίσκονται ακόμη σε απόγνωση, διότι τα αγροτικά μηχανήματα δεν επιτρέπονται να κινούνται στην Ιονία Οδό και αναγκάζονται, λοιπόν, να περνούν μέσα από το ποτάμι με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους, για να πάνε στα κτήματά τους.

Κύριε Υπουργέ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι νιώθουν αποκλεισμένοι και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού βρίσκονται σε μαρασμό λόγω της περιορισμένης επισκεψιμότητας. Μια ολόκληρη περιοχή βρίσκεται σε οικονομική καταστροφή και απομόνωση. Αναφέρθηκα για τους μαθητές, για το σχολείο και για φροντιστήρια και, πράγματι, είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, έχουν μειωθεί τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ με αποτέλεσμα τον συνωστισμό και τη συμφόρηση και, μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας. Γίνονται προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση να επεκταθούν τα δρομολόγια και πιστεύω και αναμένουμε να έχουμε κίνηση. Άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση έδρασε κάθετα και της το αναγνωρίζουμε.

Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα είναι γνωστά σε εσάς, σε άλλους συναδέλφους, στους δημάρχους καθώς και στον περιφερειάρχη. Πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο από το Υπουργείο για να υπάρξει έστω μια προσωρινή λύση – αυτό φαντάζομαι- μέχρι την κατασκευή της γέφυρας. Αυτό, όμως, θα ήθελα να το πείτε και εσείς. Υπάρχουν προτάσεις από τους φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους πολίτες με ψηφίσματα τους. Σας προτείνω να αξιολογηθούν αυτές οι προτάσεις-λύσεις για την εύρεση λύσης. Ωστόσο, χρειάζεται έστω μια προσωρινή λύση και ενόψει των καλοκαιρινών μηνών που οι αναγκαίες μετακινήσεις, θα έλεγα, θα είναι αυξανόμενες.

Εν κατακλείδι, η Αιτωλοακαρνανία, κύριε Υπουργέ, χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας. Για όλα τα παραπάνω σας εγώ σας κατέθεσα την ερώτησή μου, αλλά θα σας καταθέσω και τα ψηφίσματα των κατοίκων της περιοχής του Γαλατά, του Κρυονερίου και όλων των ευρύτερων κοινοτήτων πέριξ του Ευήνου ποταμού, για να δείτε, πραγματικά, σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Όμως, κακά τα ψέματα, η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί και η Αιτωλοακαρνανία υφίσταται όλο και πιο συχνά τις συνέπειες της. Εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά, καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, εδώ θα ήθελα την προσοχή σας και την ανοχή του Προεδρείου. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας είναι έωλη. Με την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού δεν είχαμε τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Αυτό το θέμα το είχα

φέρει και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς καμία εξέλιξη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Διότι, οι πλημμύρες είναι πολλές και οι καταστροφές, θα έλεγα, τεράστιες.

Τέλος, θα σας τονίσω, κύριε Υπουργέ, εάν δεν προχωρήσει ολοκληρωμένα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας, οι κίνδυνοι διαρκώς θα αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι καταστροφές θα είναι πολλές και θα θρηνήσουμε ζωές. Γι’ αυτό θα ήθελα να μας ενημερώσετε, λοιπόν, ποιος θα είναι σχεδιασμός σας και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και ιδιαίτερα της Ιονίας Οδού, τα οποία έως σήμερα δεν τα είδαμε.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Κωνσταντόπουλε, η τελευταία σας τοποθέτηση θα ήταν αντικείμενο μιας άλλης επίκαιρης ερώτησης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, και μου δίνετε την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τον Υπουργό, καταλαβαίνω την ανάγκη να αναφερθείτε σε ζητήματα της περιοχής σας, αλλά οι επίκαιρες ερωτήσεις και η διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι συγκεκριμένη. Η ερώτησή σας είχε άλλο αντικείμενο. Βέβαια ο Υπουργός, αν επιθυμεί, μπορεί να απαντήσει.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κωνσταντόπουλε, σ’ ό,τι αφορά το θέμα της γέφυρας του Ευήνου και τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται εκεί πέρα οι κάτοικοι της περιοχής και των άλλων χωριών δίπλα, νομίζω ότι σας έχω απαντήσει τι κάνει – ξεπερνώντας ουσιαστικά τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του- το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Θα ήθελα όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δράσαμε και γρήγορα και αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή με την αναστολή των διοδίων, φροντίζοντας ώστε οι κάτοικοι, για όσο καιρό ταλαιπωρούνται, να μην πληρώνουν διόδια. Από την πρώτη στιγμή, λίγες ώρες μόλις συνέβη το γεγονός, ήμασταν εκεί και δώσαμε εντολή στον παραχωρησιούχο να αναστείλει τη διαδικασία είσπραξης των διοδίων.

Αναφερθήκατε στα ψηφίσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι η τοπική κοινωνία εκεί πέρα βρίσκεται σε μια αναστάτωση. Με μεγάλη μας χαρά να τα διαβάσουμε, με μεγάλη μας χαρά να ακούσουμε τις ανησυχίες των κατοίκων. Βέβαια, οφείλω να σας απαντήσω στα πλαίσια μιας υπεύθυνης στάσης ότι τα έργα δεν γίνονται με ψηφίσματα και πως ό,τι λέμε στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τα χρονοδιαγράμματα, λοιπόν, που σας δώσαμε είναι χρονοδιαγράμματα ευθύνης, χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν στο ακέραιο και είμαστε εδώ μαζί με την περιφέρεια να βρούμε και άλλες λύσεις, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μην ταλαιπωρηθούν.

Σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς κάνουμε για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας, αλλά θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει δώσει ήδη εντολή για να εκτελεστούν έργα άνω των 85 εκατομμυρίων σε αντιπλημμυρικά έργα μόνο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή εμάς δεν μας αρέσει να μαξιμαλίζουμε, σας λέω ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε για την Αιτωλοακαρνανία μαζί με το έργο του Βάλτου το επόμενο διάστημα, καθώς και οι άλλες παρεμβάσεις που θα κάνουμε, θα είναι ουσιαστικά για να λύσουμε προβλήματα που χρόνιζαν, για να λύσουμε προβλήματα που καμία κυβέρνηση δεν τα είχε ακουμπήσει και ερχόμαστε να τα λύσουμε.

Είμαστε δίπλα σας, λοιπόν, σ’ αυτήν την κατεύθυνση και με μεγάλη μας χαρά όποτε καταθέτετε ερωτήσεις για τα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας, θα ερχόμαστε και θα απαντάμε και θα σας αναλύουμε ακριβώς το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, καθώς και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τις παρεμβάσεις που κάνουμε στην περιοχή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):

Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθ. 2581/ 21.01.2022 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανόμενων στο υπ’ αριθ. 14685 από 08-12-2021 Έγγραφό μας, επί της με αριθμό 1075/ 10.11.2021 Ερώτησης του ιδίου Βουλευτή, σας γνωρίζουμε ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 11333/ 31- 12-2021 (ΑΔΑ: 9ΩΓΦ46ΝΠΙΘ-ΛΦ7) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου,

  • των Δημοτικών Κοινοτήτων Κοκκινοχωρίου, Αναβρυτής, Λιμνίτσης, Τερψιθέας, Γρηγορίου, Καλλονής, Κυδωνέας, Λεύκας και Μανδρινής της Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας,
  • των Δημοτικών Κοινοτήτων Βελβίνας, Ξηροπηγάδου, Λυγιά, Δάφνης, Σκάλας, Βομβοκούς, Αφροξυλιάς, Πιτσιναίικων, Βλαχομάνδρας, Μαμουλάδας, Νεοκάστρου και Παλαιοχωρακίου της Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου,
  • των Δημοτικών Κοινοτήτων Περιθωρίου, Άνω Βασιλικής, Γαβρολίμνης και Καλαβρούζης της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 11-12-2021 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 13 Ιουνίου 2022.

Προσέτι, δυνάμει της ανωτέρω Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η παράταση της κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της υπ. αριθ. 5743/ 13.07.2021 (ΑΔΑ: 9Σ7Ω46ΜΤΛΒ-ΞΛ8) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα

Πολιτικής Προστασίας για τη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου, και τη Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, της Δημοτικής Ενότητας Ναυπάκτου του Δήμου Ναυπακτίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες κ.λπ.) που προέκυψαν στις 14-07-2019 και εκ νέου στις 11-12-2021 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω παράταση ισχύει έως και 13 Ιουνίου 2022.

Περαιτέρω, τίθεται υπόψη σας ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε αίτημα της Ά Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προς το -εποπτεύον τις Παραχωρησιούχες Εταιρίες- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορούσε στην απαλλαγή των εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων στην Ιόνια Οδό, ένεκα καθίζησης οδοστρώματος της γέφυρας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Μεσολογγίου.

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Χρήστος Στυλιανίδης



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...