ΑΙΓΙΟ: Άρχισε η τοποθέτηση των 15 σεισμογράφων που θα καταγράφουν σε real time την σεισμική δραστηριότητα

seismos-ddΣτραμμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου είναι τα βλέμματα των επιστημόνων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, αν και τις τελευταίες δύο μέρες τα μικροσεισμικά γεγονότα έχουν μειωθεί δραματικά ως προς τη συχνότητα αλλά και το μέγεθός τους.

Τεχνικά συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης την εγκατάσταση ενός φορητού δικτύου σεισμογράφων, πλέον του ήδη υπάρχοντος δικτύου σεισμογράφων που υπάρχουν εδώ και χρόνια εγκατεστημένα στην Αιγιάλεια.

Ένα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του filodimos.gr, έχει τοποθετηθεί στο υπόγειο του Δημαρχείου Αιγιαλείας εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ σεισμογράφοι υπάρχουν και στην περιοχή της Αλυκής, στην Τράπεζα, στη Λάκκα και αλλού.

Στόχος των επιστημόνων, όπως τονίζει το zougla.gr, είναι η τοποθέτηση 15 σεισμογράφων, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα έχουν δορυφορική σύνδεση, προκειμένου οι σεισμολόγοι να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) τη σεισμική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες επιθυμούν με τον τρόπο αυτό να μελετήσουν το ρήγμα που έχει δώσει τον απίστευτο αριθμό των 400 και πλέον σεισμών μεγέθους μέχρι 3,9 R μέσα σε 15 μέρες και που προέρχονται από σημεία νότια-νοτιοδυτικά του Αιγίου, με μικρό εστιακό βάθος.

Μάλιστα, αρκετοί τοποθετούν τα επίκεντρα των μικροσεισμικών δονήσεων πολύ κοντά στο γνωστό από την αρχαιότητα ρήγμα που έχει ονομαστεί “της Αρχαίας Ελίκης”, που πιστεύεται πως έδωσε τον καταστροφικό σεισμό το 373 π.Χ. και το τσουνάμι που “κατάπιε” την ακμάζουσα πόλη της αρχαιότητας.

Το επιστημονικό δίκτυο που ξεκίνησε να τοποθετείται στην περιοχή μας συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ υπεύθυνος του δικτύου σεισμογράφων είναι ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να μπαίνουν στη νέα ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, που αποτελεί και την επίσημη πηγή πληροφόρησης στην Ελλάδα για καταμέτρηση σεισμών. Εκεί, καταγράφονται real time και μεταδίδονται λίγα λεπτά αργότερα, όλα τα σεισμικά γεγονότα στον Ελλαδικό χώρο. Βεβαίως, η σελίδα προσφέρεται μόνο για την ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση για…καταστροφολογία και δήθεν “εκτιμήσεις” από τους φερόμενους ως “ειδικούς”…

dete.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...