Αισιοδοξία για κλείσιμο των εργασιακών προ Eurogroup, από το υπουργείο Εργασίας

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Η «ΝΑΡΚΗ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ! 

Αισιοδοξία εκφράζεται, από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, για κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τις μεγάλες δυσκολίες, που υπάρχουν στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας στα Εργασιακά, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών, είναι πολύ μακριά από τις θέσεις της κυβέρνησης. 

Σε μία κατάσταση, στα όρια του αδιεξόδου, τόσο το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, επιμένουν σε μέτρα που θα σήμαιναν την περαιτέρω απορύθμισης της αγοράς εργασίας, όπως είναι ο διπλασιασμός του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων, από 5% στο 10%.

Παράλληλα, ζητούν και την πλήρη κατάργηση του διοικητικού βέτο από την πλευρά του υπουργείου, κάτι που θα σήμαινε πραγματική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων! Αν και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής αγοράς είναι μικρές επιχειρήσεις έως 20 ατόμων προσωπικό, η επιπτώσεις για μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είναι σαρωτικές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στο θέμα των ομαδικών, κάτι που οδήγησε σε αλλαγή θέματος στην συζήτηση και επικέντρωση στο άλλο καυτό θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Οι δανειστές, διατηρούν ιδιαίτερα σκληρή στάση σε θέματα που χαρακτηρίζονται  «εμβληματικά» για την διαπραγμάτευση.  Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, η έκπληξη είναι ότι η πίεση δεν έρχεται μόνο από το ΔΝΤ αλλά και από τους ευρωπαίους. Οι τελευταίοι, φέρονται να προτείνουν αλλαγές, κοντά στις ελληνικές θέσεις, αλλά όχι τώρα, να γίνουν μετά τον Ιούνιο του 2017.

Το πλέον καυτό θέμα που θα μπορούσε να γίνει νάρκη που θα ανατινάξει κάθε πιθανότητα συμφωνίας, είναι οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που απαιτεί το ΔΝΤ, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

 

Ελπίδα για συμφωνία, υπάρχει από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, αλλά μέχρι εκεί. Σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός ή οι ομαδικές απολύσεις το μέτωπο των δανειστών εμφανίζεται αρραγές. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό,  οι δανειστές επιμένουν ότι ο πρέπει να διαμορφώνεται από το κράτος.

Τέλος, υπάρχει σοβαρή απόσταση και για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΔ), όπου το ΣτΕ, έχει κρίνει  αντισυνταγματική την κατάργηση μονομερούς προσφυγής. Όμως οι δανειστές, με όπλο σχετική εισήγηση από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), ζητούν να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με αυστηρά κριτήρια και σε καμία περίπτωση για διαιτησία.

Συνάντηση Έφης Αχτσιόγλου με τους φορείς της αγοράς

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, συναντήθηκε σήμερα, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, επαναβεβαίωσαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.

Στη συμφωνία της Γενεύης, οι εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Η συμφωνία του Ζαππείου τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...