Αισιόδοξο για την τελική συμφωνία το Βερολίνο!

Αισιόδοξος για την τελική συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, για την β’ αξιολόγηση,  εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου.  Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle επεσήμανε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης!

Από την άλλη πλευρά, αρνητικοί παραμένουν οι γερμανοί, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μπορεί το ΔΝΤ να την θέτει ως όρο για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα,  όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις διαψεύσεις, είναι ξεκάθαρο ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών το ύψος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να «εξασφαλιστεί» η βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το υπουργείο θέλει συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, αλλά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν αν κριθούν απαραίτητα  «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».  Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, που φέρεται να έχει καταθέσει ο Πόλ Τόμσεν, για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους.

Η πρόταση αυτή, προβλέπει να αποφασιστεί άμεσα το πλαίσιο μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος, η ποσοτικοποίησή τους. Χωρίς μια δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους που θα το κάνει  βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα και αν δεν υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, τότε θα δυσκολευτεί η είσοδος της Ελλάδας στο QE.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/282413-Aisiodoxo-gia-ten-telike-symphonia-to-Berolino ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...