Ακίνητα: Μπλόκο στις μεταβιβάσεις από τον Οκτώβριο – Ποιοι θα πληγούν και γιατί

Ακίνητα: Μπλόκο στις μεταβιβάσεις από τον Οκτώβριο – Ποιοι θα πληγούν και γιατί
Ακίνητα: Μπλόκο στις μεταβιβάσεις από τον Οκτώβριο - Ποιοι θα πληγούν και γιατί

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “TA ΝΕΑ”, αυτό θα συμβεί επειδή σε μια εβδομάδα από σήμερα το καθεστώς για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλάζει και η διαδικασία θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που τα αυθαίρετα ακίνητα συνδεθούν με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Ωστόσο, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (επί της ουσίας είναι μια ηλεκτρονική δήλωση που συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων /εγγράφων όπως για παράδειγμα οικοδομική άδεια, σχέδια , πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κ.α) δεν πρόκειται σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο να είναι έτοιμη (ως πολεοδομικό εργαλείο) πριν από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό σημαίνει πως για τουλάχιστον τρεις μήνες από τον Οκτώβριο έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, η αγορά δεν θα μπορεί να κάνει καμία μεταβίβαση καθώς δεν καλύπτεται η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος και οι συμβολαιογράφοι δεν θα μπορούν να συντάξουν καμία πράξη. Αυτό θα συμβεί επειδή δεν θα μπορεί να γίνει η καταχώριση στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) και δεν θα υπάρχει ο νέος κωδικός ακινήτου της ΗΤΚ και επομένως δεν μπορούν να επανέλθουν οι συνέπειες της υπαγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πιέσεις για παράταση, όπως αναφέρει η εφημερίδα “TA NEA”.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προβλέψει ότι κτίρια με αυθαιρεσίες, αυτά δηλαδή που μπορούν να δηλωθούν μετά την 1η Οκτωβρίου 2020 θα περνούν υποχρεωτικά μέσα από την Ταυτότητα Κτιρίου για να γίνει η τακτοποίηση τους. Έτσι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν παραμείνει ως έχει η διατύπωση του νόμου δεν θα γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτων, μιας και είναι προϋπόθεση η καταχώρηση της Ταυτότητας του κτιρίου. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας (και πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών -Πειραιώς -Αιγαίου και Δωδεκανήσου), Γιώργος Ρούσκας “αν δεν αλλάξει κάτι στη νομοθεσία ως προς τις ημερομηνίες σύνδεσης με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα δημιουργήσει πρόβλημα στις μεταβιβάσεις και στις αγοραπωλησίες, σε μια εποχή που δεν πρέπει να φρενάρει η αγορά ακινήτων “.

Ποιοι θα πληγούν

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα, το πάγωμα των μεταβιβάσεων και των αγοραπωλησιών αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με την αγορά ακινήτων: μηχανικούς, συμβολαιογράφους , δικηγόρους και μεσίτες.

“Αυτό θα συμβεί και στα δημόσια έσοδα, τα οποία θα μειωθούν αφού το Δημόσιο δεν θα εισπράττει τα ποσά που του αναλογούν από τη μεταβίβαση των ακινήτων (πχ φόρος μεταβίβασης ακινήτων). Διευκρινίζεται ότι τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο τα αυθαίρετα με μικρότερες παραβάσεις (αυτά που ανήκουν στις κατηγορίες 1 έως 4) για τα οποία υπάρχει ένα περιθώριο τακτοποίησης (με μεγαλύτερα κλιμακωτά πρόστιμα) από την Οκτωβρίου έως το τέλος Μαρτίου 2026.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων αυξάνονται από την 1η Οκτωβρίου. Αναλυτικά:

-Εάν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικό Διάταγμα: πρόστιμο 10%

-Εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στο νέο καθεστώς από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021: πρόστιμο 20%

-Εάν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022: πρόστιμο 25%

-Εάν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023: πρόστιμο 30%

-Εάν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024: πρόστιμο 35%

-Εάν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2026: πρόστιμο 40%

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...