Ακατάσχετα θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ακατάσχετα θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Ακατάσχετα θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων


05/10/2020 – 20:25

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα είναι ακατάσχετα και χωρίς τη δυνατότη­τα συμψηφισμών για φόρους και ληξιπρόθε­σμες οφειλές σε δήμους, τράπεζες και ασφα­λιστικές εισφορές. Αυτό ανακοίνωσε στη Βου­λή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Άμεσα θα κατατεθεί και νομοθετική ρύθ­μιση από το υπουργείο Οικονομικών για τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι, είπε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών απα­ντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αναπληρω­τή Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύ­φωνα Αλεξιάδη.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε το θέμα λέγοντας ότι άμεσα θα κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία όπου για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιού­χους θα προβλέπει ότι θα «είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με χρέη στο δημό­σιο όπως επίσης και για οφειλές σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες».

«Η απάντησή μας, είναι ξεκάθαρη: Η κατα­βολή των αναδρομικών και η νομοθετική μας ρύθμιση δείχνει την ευαισθησία μας σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία αλλά και την κοινωνία», τόνισε ο Απόστολος Βεσυ­ρόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τα αναδρομικά αναμένεται να πληρωθούν από τις 15 ως το τέλος Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τα ποσά που αφορoύν το 11μηνο από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Μάϊο του 2016. Την απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών είχε πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας και την ανακοίνωσε τον Οκτώ­βριο του 2019.

Μειωμένο το ποσό

Συνολικά τα αναδρομικά που επρόκειτο να καταβληθούν με βάση την απόφαση του Συμ­βουλίου της Επικρατείας ανέρχονταν σε 3,9 ως 4,0 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελικά ύστερα από κυβερνητική απόφαση θα καταβληθούν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι΄ αυτό γιατί η κυβέρνηση με νόμο που πέρασε στη Βουλή δεν θα δώσει αναδρομικά για τις επικουρι­κές συντάξεις και τα δώρα. Αυτό σημαίνει ότι 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αναδρομικά.

Όπως επισήμανε ο Τρύφων Αλεξιάδης μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονο­μικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, το κυβερ­νητικό κομφούζιο με το εν λόγω ζήτημα ανα­δεικνύει την ασυνεννοησία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Βουλευτές της ΝΔ από τη μία επιχαίρουν για την καταβολή ποσών, για την περικοπή των οποίων ευθύνεται η παρά­ταξή τους και από την άλλη να αγνοούν και να ειρωνεύονται στο ερώτημα για το ακατάσχετο των αναδρομικών» σχολιάζει και χαρακτηρί­ζει την επικείμενη θέσπιση του ακατάσχετου ως «μια πρώτη νίκη».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...