Ακιντζί: Η πολιτική ισότητα είναι αίτημα των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να καταλάβει ότι το αίτημα για αποτελεσματική συμμετοχή είναι των Τουρκοκυπρίων, και όχι της Τουρκίας, και να σταματήσει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, απηύθυνε ο Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρος στα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, που είναι – όπως είπε – παράμετροι του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως εμμένει στα τρία στοιχεία που έθεσε εξ’ αρχής για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς: Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες. 

Ο Ακιντζί είπε ότι φεύγοντας για τη Νέα Υόρκη θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ότι πάει εκεί με καλή πρόθεση και εποικοδομητικό πνεύμα για να κάνει το καλύτερο, στηρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τις συμφωνίες που έχουν προκύψει με την εργασία που έγινε μέχρι τώρα από τον ΟΗΕ. “Με αυτό το πνεύμα θα συναντηθούμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ”. 

“Θέλω ο «λαός» μας να ξέρει ότι αυτό που λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά πως λες και όλα είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου (στην άτυπη συνάντηση των ηγετών), μετά ήρθε η κ. Λουτ και όλα τέλειωσαν και τότε κάτι έγινε και ο Ακιντζί έκανε πίσω, δεν ισχύει. Στις 9 Αυγούστου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την εργασία με την κ. Λουτ. Δώσαμε το μήνυμα ότι εάν ο ΓΓ μας καλέσει σε μια τριμερή, θα το αποδεχθούμε. Και εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την εργασία”.

Η συνάντηση στις 9 Αυγούστου

“Στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε να μην αποδέχεται ακριβώς και ξεκάθαρα την προοπτική της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Συνέχιζε να μην ξεκαθαρίζει την ημερομηνία του πλαισίου Γκουτέρες, της 30ης Ιουνίου. Γι’ αυτό και εκεί (στις 9 Αυγούστου) δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία”.

Κατά τον Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής ούτε κατά τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Είναι αυτή η συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη που δεν επέτρεψε να καταστεί δυνατό να φτάσουμε στο σημείο συμφωνίας και να καταγράψουμε έναν-έναν τους όρους αναφοράς κατά ξεκάθαρο τρόπο”.

Οι όροι αναφοράς και το πλαίσιο Γκουτέρες

Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο είπε ότι “μας πλήγωσε γιατί δυστυχώς δεν λέει την πραγματικότητα”.

“Το πλαίσιο Γκουτέρες ένα είναι, δεν έχει πολλά. Είναι αυτό της 30ης Ιουνίου. Ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να το αλλοιώσει… Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου. Για αυτό και εμείς θέλουμε ξεκαθάρισμα. Θέλω να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ”. 

Έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη 

“Αυτό το θέμα (της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής) είναι για τους Τουρκοκύπριους εκ των ων ουκ άνευ. Δεν είναι η Τουρκία που το θέλει, όπως επίμονα το προβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”, είπε ο κ. Ακιντζί. “Δυστυχώς αυτό προβάλλει και στη δική του κοινή γνώμη και στη διεθνή κοινότητα. Να το εγκαταλείψει αυτό και ας καταλάβει, ας το αποδεχθεί πια ότι ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ αναζητεί έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να είναι καμία πλευρά μειονότητα. Εάν θα κάνουμε έναν συνεταιρισμό, τότε βασικό στοιχείο αυτού είναι η λήψη από κοινού των αποφάσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες αυτού του συνεταιρισμού”. 

“Μόνο έτσι μπορούν να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς”. 

Εμμένει σε ΔΔΟ με πολιτική ισότητα 

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι μεταβαίνει στη Νέα Υορκη με την εντολή που έχει πάρει από το «λαό» και με βάση αυτή την εντολή θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς τον στόχο της λύσης. Η λύση, είπε, είναι αυτό που περιγράφουν οι παράμετροι του ΟΗΕ, όπως καθορίστηκαν εδώ και χρόνια, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δομή, βιώσιμη, με πολιτική ισότητα και ασφάλεια. 

Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, η διαίρεση του νησιού θα είναι μόνιμη, είπε ο Τουροκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις περί δύο αναγνωρισμένων κρατών μπορεί να ακούγονται ωραίες στα αυτιά, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο προβλεπτό μέλλον. Ο ίδιος, πρόσθεσε, προσπαθεί για μια λύση που να βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, οι Τουρκοκύπριοι να ζουν με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια με τη δική τους ταυτότητα και αξιοπρέπεια στη βάση του διεθνούς δικαίου, να έχει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής. 

Η Τουρκία, συνέχισε, θέλει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση για την Κύπρο. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο, ισχυρίστηκε, προέκυψε από το μπέρδεμα που προκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέχρι τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, που μίλησε σε άλλους για δύο κράτη, σε άλλους για συνομοσπονδία, στον ίδιο για χαλαρή, αποκεντρωμένη ομοσπονδία, μετά για εκ περιτροπής πρωθυπουργία αντί για προεδρία και άλλα.

Εάν αυτή η διαδικασία πετύχει θα πρέπει να υπάρχει ξεκαθάρισμα και ειλικρίνεια, πρόσθεσε λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ξέρει τι θέλει και αυτό αρμόζει με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. “Στο τέλος το τι θα προκύψει είναι εσείς που θα το αποφασίσετε σε ένα δημοψήφισμα”.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, πιστεύει, όπως και ο ΓΓ, ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους ανήκουν πια στο παρελθόν και επιδιώκει μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, που θα έχει προγραμματιστεί καλά και σε σύντομο διάστημα θα οδηγήσει σε μια στρατηγική συμφωνία. Εάν αυτή επιτευχθεί, είπε, μπορούν να ακολουθήσουν συναντήσεις τεχνικού περιεχομένου για συμπλήρωση των κενών . “Εμείς έχουμε την απαραίτητη πολιτική και αποφασιστικότητα γι’ αυτό. Εάν και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την ίδια πρόθεση, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, τότε η λύση στην Κύπρο είναι εφικτή”. 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής που γίνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που θα βρίσκονται εκεί και τους ΥΠΕΞ κάποιων χωρών, που δεν τις κατονόμασε.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...