Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τραμπ ο Μεξικανός πρόεδρος

Ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω του τείχους

Ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του Μεξικό, Ενρίκε Πένια Νιέτο μετά τα “αιχμηρά” σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter με αφορμή την κατασκευή του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Νιέτο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσκεψή του την επόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανταποκρινόμενος στη φράση του Ρεπουμπλικανού προέδρου ότι «αν δεν δεχθεί να καλύψει το κόστος ανέγερσης του τείχους, να μην ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ».

Οι δύο πρόεδροι είχαν προγραμματίσει συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μετανάστευσης, καθώς η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θεωρεί μείζον θέμα την είσοδο χιλιάδων «παράνομων μεταναστών», όπως τους αποκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μόλις την Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για την ανέγερση του τείχους, σε μία τελετή πουν δόθηκε ιδιαίτερη έκταση και έμφαση, ενώ παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά σημαντική κίνηση.

Όπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγούνται σε ευθεία ρήξη, καθώς ο μεν Τραμπ θέλει να επιδείξει πυγμή και να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προεκλογικές εξαγγελίες του, ο δε Νιέτο θέλει να ανακάμψει πολιτικά, καθώς διανύει μία περίοδο μεγάλης κρίσης, με δεδομένο ότι η αποδοχή του από τον κόσμο έχει διολισθήσει στα χειρότερα επίπεδα, ενώ οι αντιδράσεις στο εσωτερικό για τη στάση του στις διεθνείς σχέσεις, είναι πολύ μεγάλες.

Τα tweets του Τραμπ που οδήγησαν στην ακύρωση

Αιχμηρός εμφανίστηκε ξανά ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε πως ο Mεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο θα πρέπει να ματαιώσει την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, αν το Μεξικό αρνείται να πληρώσει για την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισεκ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μεγάλους αριθμούς χαμένων θέσεων απασχόλησης και εταιρειών. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη», έγραψε στο Twitter.

Από 12 δισ. έως 15 δισ. δολάρια το κόστος κατασκευής του τείχους

Όπως αναφέρουν αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ περί της κάλυψης του κόστους κατασκευής του τείχους των 2.000 μιλίων στα σύνορα με το Μεξικό, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη δυσκολία που διαβλέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για το αρκετά μεγάλο κονδύλι που απαιτείται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος ανέγερσης για κάθε μίλι του τείχους, υπολογίζεται στα 6,5 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, το έργο που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, θα κοστίσει στο αμερικανικό ταμείο από 12 δισ. έως 15 δισ. δολάρια. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να μοιράσει το κόστος με το Μεξικό, απειλώντας με ακύρωση των συμφωνιών που έχουν οι δύο χώρες σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού ανέγερσης του τείχους αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο προς έγκριση, αλλά με τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσει τις ψήφους της γερουσίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...