«Αλέξης Ζορμπάς»: Σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή

«Αλέξης Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόβες για τη θεατρική παράσταση «Αλέξης Ζορμπάς», από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Η παράσταση θα ανέβει το φετινό καλοκαίρι από τις θεατρικές επιχειρήσεις Αφοί Τάγαρη, σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Εν όψει των προβών, πληθαίνουν και οι συναντήσεις του Γρηγόρη Βαλτινού, που θα ενσαρκώσει τον Αλέξη Ζορμπά, με τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Οι δύο άντρες συνδέονται με βαθιά φιλία, εδώ και χρόνια. Ο Γρηγόρης Βαλτινός μάλιστα ενσάρκωσε το ρόλο του πατέρα του Μίκη Θεοδωράκη, τέσσερα χρόνια πριν, στο Θέατρο Badminton και σε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, στο γνωστό βιογραφικό έργο του μεγάλου συνθέτη «Ποιος τη ζωή μου».

Προφητική ήταν η συνάντηση του Γρηγόρη Βαλτινού και του Άλαν Μπέιτς 29 χρόνια πριν. Ο Γρηγόρης Βαλτινός γνώρισε τον Άλαν Μπέιτς σε μια μοναδική συνάντηση με τον Μιχάλη Κακογιάννη στο καμαρίνι του, το 1988, κατά τη διάρκεια της παράστασης «Άμπρα Καντάμπρα».

«Αλέξης Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή

Η συνάντηση αυτή έμελλε να είναι προφητική, καθώς ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός και πρωταγωνιστής της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» που σκηνοθέτησε ο μοναδικός Μιχάλης Κακογιάννης ανέφερε στον Γρηγόρη Βαλτινό ότι κάποτε στο μέλλον θα μπορούσε να ενσαρκώσει το ρόλο του Αλέξη Ζορμπά, που στη γνωστή ταινία ερμήνευε ο αξέχαστος Άντονι Κουίν.

Είκοσι εννιά χρόνια μετά τη μοιραία αυτή συνάντηση, φέτος το καλοκαίρι το έργο «Αλέξης Ζορμπάς» ανεβαίνει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και θεατρική διασκευή των Παπαθανασίου – Ρέππα, με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/286783-Alexes-Zormpas-Se-skenothesia-toy-Stamate-PHasoyle ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...