Αλέξης Τσίπρας στο Kontra: Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία (Βιντεο)

Αλέξης Τσίπρας στο Kontra: Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία (Βιντεο)
Αλέξης Τσίπρας στο Kontra: Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία (Live)


16/04/2020 – 01:20

Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την οικονομία με αφορμή το “μαξιλάρι ασφαλείας” των 37 δις που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει με την λογική του “βλέποντας και κάνοντας”.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι  «δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πώς χρησιμοποιεί τα λεφτά που αφήσαμε και είναι του ελληνικού λαού», σημειώνοντας ότι -όσον αφορά στα μέτρα που έχει πάρει προς το παρόν- «στην ουσία έχει δώσει 4 δισ. ευρώ, για ποιο λόγο μιλάει για 14 δισ. ευρώ». Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι υπαρξιακά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” αλλά για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, για το πόσα λεφτά, πότε και υπέρ ποιων θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ότι μέρος των χρημάτων πρέπει να διοχετευθεί για να στηριχθεί η κοινωνία, η οικονομία και η εργασία.

Προανήγγειλε δε ότι μετά το Πάσχα, θα ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, «για να δώσει λόγο ο κ. Μητσοτάκης». Τόνισε δε, ότι «εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς των 37 δισ. ευρώ», σημειώνοντας ότι εξ αυτών «τα 16 δισ. είναι κλειδωμένα, το σκληρό μαξιλάρι και περισσεύουν 20 δισ. ευρώ». Άρα, «ρευστότητα υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας, το ερώτημα είναι αν υπάρχει σχέδιο».

Εξηγώντας ποια είναι η μομφή στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε «να σπάσει ο κουμπαράς» υπέρ όμως της Εργασίας, της Οικονομίας και της Κοινωνίας. Ο κουμπαράς είναι 37 δις. Τα 16 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές των δανειακών μας υποχρεώσεων. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει…»

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόσταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι όλα τα χρήματα αλλά 14 δις από αυτά με την έννοια της εμπροσθοβαρούς στήριξης, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

«Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα να στηριχθεί η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γιατί δεν προχωρά στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία; Αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο» να επανέλθει είπε ο κ. Τσίπρας φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη φυσική και σε αντιδιαστολή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων.14.3 δις ευρώ επέκταση και τα υπόλοιπα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δοθούν τώρα για να κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις» εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν δοθούν τώρα, «θα βρεθούμε να ζήσουμε σε μια χειρότερη περίοδο από εκείνη των μνημονίων».

«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα η κυβέρνηση και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Που είναι τα 14 δις που δίνει όπως είπε στο διάγγελμά του; 4 δις δίνει συνολικά. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δις; Για ποιο λόγο μεχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει»

«Δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες».

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση

Όσον αφορά την υγεία, και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στην Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τους θανάτους, και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα και έχω την αίσθηση οτι σε αυτό οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε έναν Έλληνα επιστήμονα, που προειδοποίησε έγκαιρα, και ενημέρωσε και εμένα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επέμενε με εμφατικό τρόπο από την εμπειρία που έχει γι’ αυτό που έρχεται. Βεβαίως ταυτόχρονα είχαμε και «την τύχη» ως χώρα, καθώς η γειτονική μας Ιταλία, μας χτύπησε ένα καμπανάκι διότι ξεκίνησε να έχει κρούσματα και μάλιστα με πολύ αρνητική εξέλιξη” επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:

“Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έχουμε πάει σχετικά καλά είναι ότι αυτή η επιδημία χτύπησε τον πόρτα της χώρας μας τέλη Φλεβάρη αρχές Μάρτη και όχι την περίοδο του καλοκαιρού που η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές καθώς στην χώρα μας έρχονται εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Χτύπησε λοιπόν την πόρτα μας όπου δεν υπήρχαν τόσο έντονες μετακινήσεις και οι εκείνοι που έφεραν τον ιό ήταν Έλληνες ταξιδιώτες, δηλαδή πολύ μικρότερος αριθμός από ότι το καλοκαίρι που έρχονται από όλον τον κόσμο. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι αυτοί οι παράγοντες μας οδήγησαν να έχουμε σχετικά χαμηλό αριθμό απωλειών, αν και δεν μου αρέσει να μιλάω με τέτοιες συγκρίσεις γιατί είναι μακάβριες αυτές οι συγκρίσεις γιατι όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που χάνει τη ζωή του αυτό είναι οδυνηρό.”

Όσον αφορά την αξιολόγηση της στάσης της κυβέρνησης τόνισε τα εξής:

“Δεν είναι μια απόφαση την οποία την παίρνεις μονός σου στην προκειμένη περίπτωση διότι αυτό συμβαίνει μόνο στην χώρα σου. Ήταν μια απόφαση την οποία εκλήθησαν να πάρουν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.” σημειωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

“Η απόφαση για να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα πάρθηκε αφότου είχε παρθεί η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία η Ιταλία και σχεδόν ταυτόχρονα με τις αποφάσεις στις υπόλοιπες χώρες τις γειτονιάς μας πλην της Τουρκίας και πλην της μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, η οποία έιχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο, και στην πορεία αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική και να φυγουν από την απαράδεκτη λογική της «ανοσίας της αγέλης» μια λογική την οποία την «πλήρωσε» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας” υπογράμμισε. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε “ότι καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ούτε αρνητικές εντυπώσεις, εμείς δεν το κάνουμε αυτό και σταθήκαμε με υπευθυνότητα ως αντιπολίτευση γιατί παραλήψεις υπήρχαν αλλα δεν τις επισυμάνεμε για να κάνομε αντιπολιτευση πάνω στην κρίση την υεγονμική αλλά όχι να πηγαίνει και η κυβλενρηση στο άλλο άκρο  και να επιχαίρει  ότι τα έκανε όλα σωστά και ότι είναι η τελειότερη στον κόσμο” ενώ συνέχισε σχολιάζοντας ότι αν είναι ετσι “ο Ράμα που έχει μόνο 25 θανάτους είναι θεός, και ο Μπορίσοφ που έχει 35 ημίθεος.”

“Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να κοιτάμε ότι ανταποκριθήκαμε σχετικά επαρκώς και με σχετική επιτυχία, σε μια κρίση που ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας” κατέληξε. 

Διάγγελμα και Εκλογές

«Μου είναι αδιανόητο αυτές τις ώρες να σκέφτεται κανείς τις εκλογές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε το διάγγελμα του πρωθυπουργού προεκλογικό. «Μίλησε ως πολιτευτής που δίνει υποσχέσεις και που διαμορφώνει προεκλογικό λόγο. Ήταν μια στάση αλαζονείας, αυταρέσκειας και επιδειξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» και απάντησε σε σχετική ερώτηση για τις εκλογές: «Εαν είναι αυτός ο στόχος του ή δεν εχει παρει χαμπάρι για αυτό που έρχεται και ζει σε ένα ροζ συννεφάκι ή επειδή έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται σκοπεύει να δραπετεύσει. Αυτό που έχει αξία είναι να μιλήσουμε για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν τώρα».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα «θα ξεμπερδέψει ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα;», απάντησε ότι «είναι αστείο να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορωνοϊό και να σκέπτεται πώς θα ξεμπερδέψει από τον Τσίπρα και κατέληξε λέγοντας: «Δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπερδέψει με την αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη του τόπου, παρά τις εντυπώσεις, με την πρωτοφανή στήριξη των ΜΜΕ ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Οι ιδέες που εκπροσωπεί αμφισβητούνται από την πραγματικότητα».

“Περίεργη η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ – Υπάρχει ζήτημα με fake μαθήματα κατάρτισης”

Ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα κατάρτισης που πρέπει να περάσουν οι επιστήμονες για πάρουν τα 600 εύρω είπε ότι “πρώτα απ’όλα ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση στους επαγγελματίες επιστήμονες, δηλαδή σε αυτούς που εκπροσωπούν την μεσαία τάξη στην Χώρα μας, καταδεικνύει το πόσο υποκριτικό ήταν όλο αυτό προεκλογικό αφήγημα, που είχε κάνει δήθεν σημαία την μεσαία τάξη και τώρα αυτή η μεσαία τάξη δεν έχει δικαίωμα ούτε σε αυτό λειψό 800άρι” 

Τόνισε όμως ότι “το ακόμη χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ενώ η Ευρωπαϊκή επιτροπή δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ στα προγράμματα ΕΣΠΑ” εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να πάρουν το πλήρες ποσό χωρίς την διαμεσολάβηση Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης είπε “το οξύμωρο όμως εδώ είναι ότι έχουμε αυτή την περίεργη διαμεσολάβηση και ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά πολύ περισσότερο με 50εκ ευρώ” την ώρα που οι επαγγελματίες αντί 800 ευρω παίρνουν 600 ευρώ κι ένα ποσό 470 ευρώ πηγαίνει στα κέντρα κατάρτισης.

Οσμή σκανδάλου με τα fake μαθήματα κατάρτισης

Ειπε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης καθώς όπως είπε με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ. “Είναι αδιανόητη η επιλογή να πάρουν τα χρήματα με την διαδικασία των voucher που είναι μειωτική για τους επιστήμονες. Θα μπορούσαν τα χρήματα να πάνε στους επιστήμονες και όχι να δοθούν 80 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Το θέμα θα τεθεί και θα ζητήσουμε απαντήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...