Αλαλούμ με την ψηφοφορία στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ

Αλαλούμ με την ψηφοφορία στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ
Το πρωί της Πέμπτης (10:00 π.μ.) θα κληθεί να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η μη ονομαστική ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Έπειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκαν κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στη διαδικασία.

Εντούτοις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με τη λύση των τριών καλπών, θεωρώντας ότι αυτή στοχεύει στην προστασία του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξέφρασαν ανησυχίες για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

«Μια τέτοια απόφαση παραβιάζει: (α) Το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει και επιτάσσει την μυστική και κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή, για κάθε πρόσωπο και για κάθε αδίκημα, (β) την ποινική δικονομία και την αρχή της νομιμότητας, που υπαγορεύει την διερεύνηση όλων των αδικημάτων για όποιο πρόσωπο προκύπτουν ενδείξεις τελέσεως ή συμμετοχής, (γ) τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη, λογοδοσία και διαφάνεια, που είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας» σχολίασε από το ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησε προσοχή στο θέμα της ψηφοφορίας, ώστε να μην ακυρωθεί με τις επιλογές του η μυστικότητα της διαδικασίας.

Το βράδυ, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις των εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής, από κυβερνητικής πλευράς έπεσε στο τραπέζι πρόταση για… επτά διαδοχικές κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση.

Με άλλα λόγια, να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔHΜΑΡ με μία κάλπη (Γ.Παπακωνσταντίνου), έπειτα να ακολουθήσει ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος) και τέλος επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλος, Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμος).

Εάν περάσει η πρόταση, οι βουλευτές θα ψηφίζουν για κάθε πρόταση, θα γίνεται καταμέτρηση και ανακοίνωση του αποτελέσματος ως προς την πρόταση αυτή και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επόμενη ψηφοφορία. Μία τέτοια λύση δίνει επίσης τη δυνατότητα στα κόμματα να αποχωρήσουν αφού ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...