Αλβανία: Θρήνος στα χαλάσματα- 48 οι νεκροί

Αλβανία: Θρήνος στα χαλάσματα- 48 οι νεκροί
Αλβανία: Θρήνος στα χαλάσματα- 48 οι νεκροί


29/11/2019 – 11:53

Σήμερα το πρωί ο απολογισμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία έφτασε τους 48, με θρήνους στα χαλάσματα. Η βροχερή νύχτα βρήκε τους ξεσπιτωμένους σε σκηνές, οι οποίες στήθηκαν στο στάδιο του Δυρραχίου. Τα φυσικά φαινόμενα έχουν γίνει ο εφιάλτης αυτών των ανθρώπων.

Στο προάστιο του Δυρραχίου, την Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει Βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας.

Οι διασώστες δίνοντας μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς, βρήκαν ανθρώπους καταπλακωμένους στα συντρίμμια.

Οι γείτονές μας θρηνούν οικογενειακές τραγωδίες με τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη μιας οικογένειας να ανασύρονται νεκρά, ενώ, τυχερό να στέκεται ένα 17χρονο αγόρι. Δυο δίδυμα, μαζί με την μητέρα τους βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι και πιο δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά και πονεμένα, μετρούν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες.

«Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος», έλεγαν συνεχώς για την μάνα και τα 3 παιδιά της.

Η ομάδα Ελλήνων διασωστών από την Θεσσαλονίκη έδωσε την δική της μάχη. Πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Συνεργάζζεται και με άλλες ομάδες διασωστών. Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται μεθοδικά και με υπομονή. Μια λάθος κίνηση εξάλλου μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε μια άλλη γειτονιά στην παραλιακή ζώνη, ένας άνδρας χάνει τις αισθήσεις του, όταν καλείται να αναγνωρίσει τη σορό που μόλις είχαν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια. Ήταν ο ξάδελφος του, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε.

Πολλές γειτονιές στο Δυρράχιο είναι αποκλεισμένες από τον στρατό και την αστυνομία. Τα πολυώροφα κτίρια που εγκαταλείφθηκαν μοιάζουν με φαντάσματα. Κάθε μετασεισμός επιδεινώνει την κατάσταση και πέφτουν μπάζα στους δρόμους.

Ο κόσμος ζει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν την πόλη.

Ο ανθρώπινος πόνος είναι για όλους. Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμυρίζει τους σεισμόπληκτους. Παντού μοιράζονται ρούχα, ενώ κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και προσφέρουν φαγητό. Από σήμερα στο κέντρο του Δυρραχίου δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού που έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 θα προσφέρουν 300 μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ.

Οι Αλβανοί ευχαριστούν τους Έλληνες ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη.

Στην έκτακτη συνάντηση του υπουργικού Συμβουλίου ο Έντι Ράμα ανακοινώνει πως οι άστεγοι από την περιοχή του Δυρραχίου θα φύγουν από τις σκηνές και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς. Εκεί υπάρχουν 625 ξενοδοχεία. Παράλληλα για τις περιοχές, όπου δεν υπάρχει αυτή η λύση ζήτησε από τον στρατό να εγγυηθεί την ποιότητα των σκηνών.

Στο Δυρράχιο σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί 701 κτίρια, εκ των οποίων τα 12 καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα 176 κρίθηκαν ακατοίκητα.

Ζημιές υπάρχουν και στην περιφέρεια των Τιράνων. 15 σπίτια καταστράφηκαν και 239, ανάμεσα τους και παλιά αρχοντικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...