Αλλάζουν επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές

Αλλάζουν επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές
Αλλάζουν επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα γέννησης μέχρι τέλος του έτους, αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού Α21, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυ­ημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ καθώς και τον τρόπο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2021 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέ­διο νόμου – σκούπα του Υπουργείου Εργασί­ας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα κατα­τεθεί στην Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου του Υπουργεί­ου Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε πάνω από 60 άρθρα και 50 σελίδες ρυθμί­ζει θέματα πρόνοιας και διοικητικά του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα με σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου ορίζεται παράταση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους στην προθεσμία υπο­βολής αίτησης για την χορήγηση του επιδόμα­τος γέννησης. Ετσι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι την 31η Δεκεμβρί­ου 2020, αν απώλεσαν την τρίμηνη προ­θεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Ετσι η υποβολή αίτησης μέχρι τέλος του χρόνου θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Παράλληλα για το επίδομα παιδιού, το επί­δομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ότι σε περίπτωση παι­διού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋ­ποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτη­σής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το παιδί δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις στις περιπτώ­σεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους. Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Σε ότι αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αναφέρεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημό­σιων υπηρεσιών μειώνονται κατά 3 ποσοστι­αίες μονάδες ως ακολούθως:

Α. Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφα­λίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλι­στρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφά­λιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2 % στον εργο­δότη και 1,2 % στον εργαζόμενο.

Β. Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαρια­σμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολι­τικών η οποία μειώνεται κατά 0,12 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευ­σης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλι­στρο της περίπτωσης α` της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (Α` 88) διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέ­μεται ως εξής:

βα. Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαί­δευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.)

ββ. Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργί­ας (Ε.Κ.Λ.Α.)

Γ. Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαρια­σμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολι­τικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, περίπτωση β’, εδάφιο α’ του ν.δ. 2963/1954 (Α’ 195), και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύ­ει μέχρι την 31/12/2021.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...