Αλλαγές στο σχέδιο “Αθηνά”: Ποια τμήματα γλιτώνουν το λουκέτο

Αλλαγές στο σχέδιο
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” .
Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση μεταβατικότητας για δέκα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη, έως ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, γεγονός που μειώνει τις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών.

Από το τελικό σχέδιο, προκύπτει μείωση κατά 4% στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – λόγω της μείωσης των τμημάτων – ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός διδασκόντων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν “Τα Νέα”, τα τμήματα που σύμφωνα με την αρχική πρόταση επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 ήταν 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ), ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ).

Με τις τροποποιήσεις στο σχέδιο Αθηνά μπαίνει νυστέρι στις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών, των οποίων το τμήμα άλλαζε έδρα στη βάση της αρχικής πρότασης.

Ο αριθμός των φοιτητών σε αυτά τα τμήματα είναι 31.250 άτομα.

Ο πραγματικός αριθμός μετακινήσεων, όμως, υπολογίζοντας τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και αυτών που επέστρεφαν στις οικογενειακές τους εστίες, δεν ξεπερνούσε το 60% του συνολικού αριθμού, άρα 15.000 – 18.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα, που θα προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του σχεδίου “Αθηνά”.

Τι θα γίνει με τα τμήματα

Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στο σχέδιο Αθηνά είναι η μη συγχώνευση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα: 1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης), 2. Τεχνολογίας Τροφίμων, 3. Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού, Κατασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού.

Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.

Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.

Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...