Αλλαγή στάσης από ΔΝΤ: “Μειώστε το χρέος της Ελλάδας”

Αλλαγή στάσης από ΔΝΤ:
Προτάσεις για ελάφρυνση του βάρους στο ελληνικό χρέος από τα δάνεια στήριξης φέρεται να εισηγείται, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal, το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συναντώντας ωστόσο ισχυρές αντιστάσεις.

Η πολιτική του ΔΝΤ, υπενθυμίζεται, προϋποθέτει το χρέος χωρών που λαμβάνουν στήριξη να κυμαίνεται σε «βιώσιμα επίπεδα».Ένας τρόπος να γίνει αυτό στην ελληνική περίπτωση θα ήταν οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δώσει στήριξη να διαγράψουν μέρος των οφειλόμενων -παραχώρηση που, σημειώνει η WSJ, κυβερνήσεις όπως η γερμανική έχουν δείξει με σαφήνεια πως δεν θα δεχθούν.

Το Ταμείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θέλει να δει το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στην περιοχή του 100% του ΑΕΠ το 2020. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά. Η ηπιότερη από τις προτάσεις για αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προβλέπει μείωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα επιτόκια στη διετία που λήγει το 2014, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 39 δισ. ευρώ, αναφέρεται.

Άλλη πρόταση είναι η απομείωση 30% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η ESJ, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικά προτάσεις περιλαμβάνεται «κούρεμα» στα διμερή δάνεια των χωρών με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον ESM.

Η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ αποφάσισε να δοθεί στον ESM η δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη, δυνατότητα που αν εφαρμοστεί για την Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 15%-20%, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...