Αλ. Τσίπρας: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή επισήμανε ότι το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή δεν έχει νικητές και ηττημένους. Συμπλήρωσε δε ότι του τηλεφώνησε ο Ζάραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί.

Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μία μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική. Θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με την μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους. Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στην φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του κοινοβουλίου μας που, παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το όφελος, το εθνικό όφελος για τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Θέλω, όμως, να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι, πολύ σύντομα, θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος.

Σήμερα γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδος στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Μία Ελλάδα που σήμερα, νομίζω, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν ότι, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνον αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες στη Βουλή που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως το επόμενο βήμα θα είναι το Κυπριακό, κύριε Πρόεδρε; Ο φάκελος της Κύπρου;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είμαι λάτρης της πολιτικής της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις. Οι λύσεις, όμως, απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε με τον κύριο Ζάεφ; Θα μιλήσετε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με πήρε να με συγχαρεί, όπως και άλλοι ηγέτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγχαρητήρια.

 

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/352600-Al-Tsipras-Semera-einai-mia-istorike-mera-gia-ten-Ellada ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...